Biovýrobky dostanou nové logo. Od července

Radek Pecák Radek Pecák
8. 2. 2010 16:36
Z EU přichází další povinné logo. Tentokrát pro označení biovýrobků

Brusel - Už ne žádné lístečky, kolečka či šestiúhelníky s nápisy BIO či EKO. Jen prostý list s evropskými hvězdami bude od 1. července letošního roku povinně označovat biovýrobky, které byly vyrobené v některé ze zemí EU a splňují stanovené normy.

Vítěze soutěže o nové logo dnes vyhlásila Evropská komise. Autorem oceněného návrhu je student z Německa Dusan Milenkovic, jehož logo v podobě listu s evropskými hvězdami získalo 63 % z celkového počtu hlasů. Design "Euro-leaf" znázorňuje hvězdy EU seskupené ve tvaru listu na zeleném pozadí. Jde o velmi jednoduchý symbol obsahující dva jasné prvky, jimiž jsou příroda a Evropa.

Vybíralo se z 3500 log

Během uplynulých dvou měsíců se online hlasování o nový symbol biovýrobků zúčastnilo okolo 130 000 občanů, kteří vybírali  ze tří finalistů. Do úvodních kol soutěže určené pro studenty umění a designu bylo zasláno zhruba 3500 návrhů. Vítěz dostane cenu ve výši 6000 Eur. 

"Jsem velmi ráda, že máme nové logo pro biovýrobky EU," prohlásila Mariann Fischer  Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova, která jako první přišla s návrhem vyhlásit soutěž o nové logo. "Tato soutěž pomohla zviditelnit produkty ekologického zemědělství a díky ní teď máme logo, které je přijatelné pro každého.



 

 

Právě se děje

Další zprávy