Drogové trendy v číslech: smrtící syntetické konopí je dražší, není však zakázané

Klára Čeperová
29. 9. 2018 7:17
Nové omamné látky, které zatím nejsou na seznamu návykových látek a jejich držení tak není nezákonné, v tuzemsku někdy vyzkoušelo 0,7 procent obyvatel. Jednou z takových látek je také syntetické konopí, kterým se na Ostravsku otrávilo 23 lidí, z nichž dva zemřeli. Podívejte se, co to vlastně syntetické kanabionidy jsou a proč se je pašerákům vyplatí do české "konopné velmoci" vozit.
Foto: Ludvík Hradilek

Společenské náklady? Nevíme přesně

  • Náklady na škody, které způsobí uživatelé pod vlivem omamných látek, nelze podle policie vyčíslit jednoduše proto, že policisté nevědí, zda byl pachatel pod vlivem drog. Testy na jejich přítomnost v organismu se totiž provádějí pouze u dopravních přestupků.
  • Přesně vyčíslit náklady na péči spojenou s užíváním drog nedokáže ani ministerstvo zdravotnictví. "Odhadovaný objem výdajů ze zdravotního pojištění na léčbu poruch spojených s užíváním návykových látek v roce 2015 činil 1,7 miliardy korun. Je však třeba upozornit, že se jedná o odhad a není to jediný zdroj financování," říká mluvčí resortu Gabriela Štepanyová. Kromě zdravotního pojištění je péče hrazená také z evropských fondů.
  • Za protidrogovou politiku stát v roce 2016 utratil téměř 1,3 miliardy korun. Přes čtvrt miliardy pak přispěly kraje.
 

Právě se děje

Další zprávy