Češi se polepšili ve splácení dluhů. Podíl problematických úvěrů klesl na dlouholetá minima

ČTK ČTK
31. 1. 2022 16:47
Češi se polepšili ve splácení dluhů. Podíl problematických úvěrů klesl na dlouholetá minima

Podíl problematických úvěrů, tedy těch po splatnosti, v Česku loni v prosinci opět klesl. U spotřebitelských úvěrů se snížil o 0,1 procentního bodu na 4,67 procenta, u podniků o 0,04 bodu na 3,83 procenta a u hypoték o 0,02 bodu na 0,74 procenta. U těch je tak podíl problematických úvěrů nejnižší za 20 let. V pondělí o tom informovala Česká bankovní asociace (ČBA).

"Navzdory poruchám v dodavatelském řetězci, prudkému nárůstu cen energií a dalších vstupů včetně mezd, a návratu další vlny covidu 19, se podíl firemních nevýkonných úvěrů v prosinci ještě o čtyři setiny procentního bodu meziměsíčně snížil. To je hluboko pod hladinou 8,2 procenta, na níž byl před deseti lety, na konci roku 2011," komentoval čísla hlavní poradce asociace Miroslav Zámečník.

Vývoj nevýkonných úvěrů je podle něj jedním z nejdůležitějších indikátorů zdravotního stavu ekonomiky a je otázkou, kam se bude, vzhledem k souběhu řady nepříznivých faktorů, posouvat v nadcházejících měsících. "Jak v případě úvěrů obyvatelstvu, tak u firem jsou však nevýkonné expozice na podstatně nižší úrovni než například po světové finanční krizi na počátku minulého desetiletí," dodal Zámečník.

 

Právě se děje

Další zprávy