Ceny bytů ve třetí čtvrtletí dále klesaly, domy a pozemky zdražily, ukázal HB Index

ČTK ČTK
10. 11. 2023 10:55
Ceny bytů ve třetí čtvrtletí dále klesaly, domy a pozemky zdražily, ukázal HB Index

Ceny bytů v letošním třetím čtvrtletí mezičtvrtletně klesly o 1,1 procenta. Jejich ceny klesají rok, v druhém čtvrtletí bylo tempo poklesu 2,1 procenta. Naopak zlevňování rodinných domů po půlroce zastavilo a v mezičtvrtletním porovnání ceny vzrostly o 0,3 procenta. Ceny pozemků se zvýšily o 1,1 procenta, tempo růstu ale proti předchozím obdobím zpomalilo. Vyplývá to z HB Indexu, který ČTK poskytla Hypoteční banka, jež patří do skupiny ČSOB.

Meziročně ceny bytů za třetí čtvrtletí klesly o 6,2 procenta, což je roční maximum. Nejrychleji zlevňují menší a velké byty. "Nyní očekáváme, že se v následujícím období budou ceny bytů stabilizovat, ale možná se už i blížíme k bodu obratu. Oproti předcházejícímu čtvrtletí vzrostl zájem o bytové jednotky typu 3+1 a 3+kk, jejichž ceny klesaly nejpomaleji. Nejvíce ze všech kategorií bytů klesly ceny malých bytů 1+1, což je netypické, protože dříve tomu bylo spíše naopak. Rychleji oproti předešlému období se snížily také ceny velkých bytů 4+kk a větších, kde může hrát roli odložená poptávka," řekl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek.

Nejsilnější mezičtvrtletní zlevnění bylo o 3,4 procenta v Moravskoslezském kraji, což je podle Hypoteční banky dáno kromě jiného velkým zastoupením prodejů panelových bytů na sídlištích. Následoval Pardubický kraj s poklesem o 1,8 procenta a Ústecký kraj s poklesem 1,4 procenta. Ceny bytů v Praze klesly o 1,1 procento, tedy rychlejším tempem než ve Středočeském kraji, kde pokles činil 0,6 procenta. Největší pokles v Praze byl u panelových bytů na velkých sídlištích Praha 4, Prahy 8 a Prahy 9. Ve středních Čechách nejvíce zlevňovaly bytové jednotky v okresech Rakovník a Příbram.

Počty prodaných bytů v prvním až třetím čtvrtletí meziročně klesly o 14 procent. Nabídka starších bytů se stabilizovala, naopak v případě novostaveb nabídka klesla a podle Hypoteční banky se objevuje nejistota ohledně možných zahájení nových stavebních projektů. Prodejní doba bytů se příliš nezměnila a dosahuje v průměru šesti měsíců. Nájemné bydlení zůstává stále populární. "Mladá generace jednoduše nekupuje takzvané startovací byty, ale jde rovnou do nájmu. Trh se v tomto ohledu stabilizoval a ceny stagnují," uvedl Vašek.

 

Právě se děje

Další zprávy