Centrum Berlína zablokovali nákladní dopravci, protestují také zemědělci

ČTK ČTK
19. 1. 2024 14:38
Centrum Berlína zablokovali nákladní dopravci, protestují také zemědělci

Centrum Berlína v pátek na protest proti zvyšování mýta zablokovali nákladní dopravci s více než stovkou kamionů. Do ulic německé metropole vyrazili také nespokojení farmáři, kteří odmítají škrtání dotací na diesel pro zemědělství. Farmáři k protestu využili potravinářský veletrh Grüne Woche, který v pátek v Berlíně začal a který je považován za největší svého druhu na světě.

U Braniborské brány v centru Berlína vyvrcholil protest nákladních dopravců. Policie oznámila, že už dopoledne bylo na místě okolo 1500 lidí, přes 600 kamionů a nákladních vozidel a 150 traktorů. Přilehlá ulice 17. června, která je hlavní dopravní tepnou spojující západ Berlína s centrem, a okolní ulice byly kvůli demonstraci uzavřeny.

Do ulic metropole vyjeli také zemědělci s kolonou zhruba 150 traktorů a nákladních vozidel. Šéf Svazu německých zemědělců Joachim Rukwied na výstavě Grüne Woche oznámil, že v protestech budou farmáři pokračovat v nadcházejícím týdnu. Zemědělci uspořádali v pondělí u Braniborské brány rozsáhlou demonstraci, která završila takzvaný akční týden, kdy farmáři po celé zemi blokovali dálniční nájezdy. Zablokovali také několik hraničních přechodů s Českem.

 

Právě se děje

Další zprávy