Central Group loni rekordně nakupoval, zisk mu klesl pod miliardu korun

ČTK ČTK
16. 8. 2018 11:15
Firma má v letošním roce připraveno skoro 900 bytů v 11 lokalitách po celé Praze, které postupně zařazuje do prodeje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Central Group

Praha - Central Group, jeden z největších bytových developerů v Česku, loni meziročně snížil čistý zisk o 17 procent na 934 milionů korun. Příjmy z prodeje a investic klesly o tři procenta na 5,3 miliardy korun.

Důvodem poklesu je podle firmy především dokončení velkého projektu na pražském Žižkově se 700 byty, který přispěl k nadprůměrnému zisku roku 2016. Ve srovnání s výsledkem roku 2015 je loňský zisk vyšší o více než 40 procent, uvedla firma.

"Loňský rok byl pro nás ve znamení rekordních akvizic. Investovali jsme 2,5 miliardy korun a podařilo se nám získat z pohledu rezidenčního trhu několik velmi perspektivních pražských lokalit," řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Firma uvedla, že v letošním roce má připraveno skoro 900 bytů v 11 lokalitách po celé Praze, které postupně zařazuje do prodeje.

Central Group připomněl, že loni v únoru získal pozemek se stávající ubytovnou a kancelářemi naproti Thomayerově nemocnici v Krči, v březnu koupil od skupiny PPF sídlo společnosti Cetin na pražském Žižkově, v dubnu získal areál Tesly Hloubětín na Praze 9 a v létě se dohodl na odkoupení pozemku a kancelářských budov v Olšanské ulici. V intenzivní akviziční činnosti pokračuje podle svého vyjádření firma i letos.

Loni se podle společnosti v prodeji projevil nedostatek bytů na trhu, který v posledních dvou letech vyhnal ceny bytů na pražském trhu o více než 40 procent. "Poptávka tak byla vysokými cenami regulována a prodeje na pražském trhu klesly. Celkem se v Praze prodalo 5500 bytů, což byl meziroční pokles o 20 procent. Central Group jako největší hráč se na trhu podílel pětinou, když prodal 1012 bytů, domů a parcel za více než pět miliard korun," dodala firma.

Skupina Central Group zahrnuje přes 70 firem. Na trhu působí 24 let. Dokončila 155 bytových projektů a prodala více než 14 000 nových bytů, domů a parcel. Zaměřuje se téměř výhradně na Prahu a okolí.

 

Právě se děje

Další zprávy