Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu na nové dvouleté minimum

ČTK ČTK
26. 5. 2023 10:21
Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu na nové dvouleté minimum

Velkoobchodní ceny plynu pro evropský trh pokračují v poklesu na nová dvouletá minima, což by mohlo přinést úlevu spotřebitelům a podnikům, kteří v minulém roce platili vysoké účty za energie. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v příštím měsíci dnes dopoledne ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku sestoupila až na 24,9 eura (zhruba 590 Kč) za megawatthodinu (MWh). To představuje nejnižší úroveň od 27. května 2021, napsala agentura Reuters.

Loni v srpnu se velkoobchodní cena plynu pro evropský trh kvůli omezování dodávek z Ruska vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh. Letos evropské velkoobchodní ceny plynu klesají díky mírnější zimě, než je obvyklé, opatřením na snížení spotřeby plynu a solidním zásobám a dodávkám. Zásobníky v EU jsou nyní plné zhruba z 66 procent.

Podle analytiků ANZ se Evropě podařilo vyhnout vážnému nedostatku plynu díky mírným teplotám a dostatečným dodávkám zkapalněného zemního plynu. Evropská spotřeba plynu mezi srpnem 2022 a březnem 2023 byla podle nich o 17 procent nižší než průměr za stejné období v předchozích pěti letech.

 

Právě se děje

Další zprávy