Cena benzinu je na rekordu. Snížení spotřební daně ulevilo řidičům jen na chvíli

Johana Kofroňová Johana Kofroňová
14. 6. 2022 13:31
I přes vládní snížení spotřební daně z pohonných hmot je cena benzinu rekordně vysoká. Na konci minulého týdne stál litr naturalu 95 v průměru 47,32 koruny. Cena nafty stoupla za týden o více než korunu na 46,52 koruny. Unie petrolejářů uvedla, že čerpací stanice snížení daně do svých cen promítly. Potkalo se ale podle nich se zdražením produktů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nejdražší benzin mohli natankovat řidiči v Praze, za průměrných 47,65 koruny. V závěsu za hlavním městem na žebříčku se umístila Vysočina s cenou 47,53 koruny. V žádném kraji neklesla cena pod 47 korun, nejnižší cenovku měl benzin v Královehradeckém kraji (47,07 koruny).

Účtenka za naftu také vzrostla, o víkendu stál litr v průměru 46,52 koruny. Přes 47 korun se vyšplhal v Praze, a to na 47,20 koruny. Naopak nejlevněji nakoupili řidiči v Jihočeském a Královehradeckém kraji, kde byla nafta v průměru téměř o korunu levnější (46,23 koruny).

Vládou nařízené snížení spotřební daně o 1,50 koruny, které platí od června do konce září, bylo na čerpacích stanicích začátkem minulého týdne skutečně znát. "Čerpadláři v prvních dnech po zavedení snížené daně zlevnili o necelou korunu, ale toto snížení cen vzalo rychle za své a aktuálně se benzin prodává právě o zhruba 70 haléřů dráže než před snížením daně," popsal ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. "Nafta byla v neděli také dražší než před snížením daně, i když jen o 13 haléřů na litr," podotkl.

Také analytik Patria Finance Tomáš Vlk připouští, že snížení daně se nakonec do cen pro řidiče příliš nepromítlo. "Z vývoje cen je vidět, že snížení spotřební daně určitý efekt mělo, ale záhy ho začal negovat soustavný nárůst cen ropy a sílící dolar, přičemž obrat cen nahoru je poměrně rychlý," říká pro online deník Aktuálně.cz.

Ropa na světových trzích dál zdražuje, barel severomořské ropy Brent stojí už přes 120 dolarů.

"Čtyřměsíční snížení spotřební daně z pohonných hmot tak naráží na svůj klíčový koncepční problém. Je příliš malé na to, aby jej řidiči trvaleji zaznamenali, neboť může být - a také je, jak vidíme - překryto jen několikadenním pohybem cen ropy, od nichž se odvíjejí ceny na burze v Rotterdamu," popsal dále Kovanda.

Podle Kovandy čerpací stanice nezlevnily v celém rozsahu snížení daně, a naopak si zvýšily marže. "Vládu opatření vyjde za čtyři měsíce na čtyři miliardy korun. Z této částky ovšem až 1,5 miliardy poputuje do kapes čerpadlářů. Ti totiž platí nižší celkovou daň z pohonných hmot, ale do konečných cen promítli jen část tohoto snížení," tvrdí ekonom.

Nic jsme si nepřivlastnili, brání se petrolejáři

Unie petrolejářů v úterý uvedla, že čerpací stanice v Česku snížení spotřební daně do svých cen promítly. Potkalo se ale podle nich s růstem ceny produktů.

"Čerpací stanice v Česku uvedenou slevu plně promítly do prodejních cen. Snížení daně se ale naneštěstí potkalo s prudkým růstem ceny produktů, a není tak na první pohled viditelné. S jistotou ale můžeme říci, že kdyby nedošlo ke snížení spotřební daně, platili by dnes řidiči za pohonné hmoty o 1,80 koruny za litr více, než aktuálně platí," uvedl podle agentury ČTK předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček.

Indráček nesouhlasí s názory, že čerpací stanice si část snížené daně přivlastnily. "Takové tvrzení poškozuje dobré jméno čerpacích stanic a musíme jej odmítnout," zdůraznil.

Indráček jako argument porovnal ceny státní společnosti Čepro, která je dodavatelem pohonných hmot, a průměrných prodejních cen čerpacích stanic. Od 1. května k dnešku podle něj vzrostla čerpacím stanicím nákupní cena litru benzinu o 4,30 koruny, cena pro spotřebitele ale vzrostla o 3,90 koruny. Od 31. května k dnešku pak vzrostla čerpacím stanicím nákupní cena benzinu o 0,30 koruny, cena pro spotřebitele vzrostla o 0,65 koruny.

U nafty od začátku května k dnešku podle Indráčka vzrostla čerpacím stanicím nákupní cena o 1,60 koruny na litr, cena pro spotřebitele vzrostla o 1,40 koruny. Od konce května k dnešku vzrostla čerpacím stanicím nákupní cena o dvě koruny na litr, cena pro spotřebitele vzrostla o 0,20 koruny uvedl expert.

"Marže čerpacích stanic nejsou stabilní, v čase kolísají. U benzinu je například vidět, že za posledních 14 dní si čerpací stanice přilepšily o 35 haléřů na litr, ale za období posledních šesti týdnů naopak 40 haléřů ztratily. U motorové nafty je vidět, že aktuální nárůst ceny nafty pumpám marže v podstatě vymazal," dodal Indráček.

 

Právě se děje

Další zprávy