Starý nábytek opět ožije díky tapetám a pestrému nátěru

td
31. 12. 2011 5:43
Omšelý a poškozený nábytek nemusí putovat na smetiště, díky drobným úpravám se změní k nepoznání
Zdroj: www.sxc.hu
Zdroj: www.sxc.hu | Foto: Aktuálně.cz

Pro mnohé je starý nábytek symbolem elegance a stylu, zub času je však neúprosný a zanechává po sobě viditelné stopy. Skříň po babičce, která neúspěšně čelila červotočům, však ještě není nenávratně ztracena. Existuje nespočet metod, jak vdechnout starému nábytku nový vzhled a kouzlo. Právě restaurované starožitné kusy totiž bývají největší ozdobou moderně laděného interiéru a po drobných úpravách slouží ještě desítky let.

Mezi nejjednodušší metody, jak starý nábytek proměnit v ukázku efektního designu, je použití dekoračních tapet nebo barevného laku. Textilní tapety jsou vhodné na větší plochy, a poskytují výběr z nekonečného množství elegantních vzorů a dekorů. Nejvíc se hodí do ložnice a pokojů, kde jim nehrozí větší mechanická zátěž, tak si totiž uchovají svůj vzhled nejdéle. Pro použití tapet v koupelně či kuchyni je třeba vybírat podle odolnosti proti vlhku. Barevný lak skvěle zvýrazní i ten nejobyčejnější kus nábytku a skvěle ozdobí například židle u jídelního stolu. Je zbytečné bát se výrazných barev, pokud přece jen v bytě převládá střízlivý styl, zvolte sytě bílý lak.

Pro tvořivé kutily se však nabízí ještě několik dalších způsobů dekorace omšelého nábytku. Řeč je o skleněné nebo kachlíčkové mozaice a decoupage - ubrouskové metodě. Obě techniky jsou trochu náročnější na čas a materiál, ale odměnou je neotřelý a unikátní vzhled nábytku. U ubrouskové techniky je třeba myslet na to, že podklad by měl být co nejsvětlejší, aby vynikl obrázek. Proto je vhodné přetřít nábytek alespoň jednou vrstvou bílé barvy.

 

Právě se děje

Další zprávy