Dědečkem automobilem se letos stává.. Motocykl

Radek Pecák Radek Pecák
10. 12. 2011 6:58
Vůz z neznámé automobilky KAN z Hradce Králové je letos nejlepším domácím veteránem
Foto: Aktuálně.cz

Poprvé v devítileté historii ankety Dědeček Automobil získal prvenství v hlavní kategorii motocykl.

Stroj Walter bylo vyroben v roce 1908. Majitelem unikátu je brněnský veteránista Jiří Hořice. Prvenství si zasloužil především díky zachování maximální originality. Výroba dopravních prostředků pod tímto jménem byla zahájena před 110 lety.

Kategorii historické automobily domácí produkce pak vyhrál vůz málo známé značky KAN z roku 1911, tedy přesně sto let starý.

Vítěz kategorie domácí veteráni
Vítěz kategorie domácí veteráni | Foto: Radek Pecák

Automobilka KAN vyráběla v Hradci Králové

Královéhradecká automobilka v letech 1911 - 1914 produkovala úspěšně voituretty typ A (dvousedadlové). Od roku 1912 měla ve svém výrobním programu čtyřsedadlové pod označením S s dvouválcovým motorem. Největší úspěch zažil typ LC z roku 1913. Byl vybaven motorem se čtyřmi válci a rozvodem SV. V tomto roce vyrobila automobilka cca 80 vozů.

Majitelkou historického skvostu je Zuzana Moučková z Pardubic. Podle jejích informací je na území České republiky pouze jediný vůz této značky.

Vítěz kategorie zahraniční veteráni
Vítěz kategorie zahraniční veteráni | Foto: Aktuálně.cz

"Automobilka KAN na tehdejší dobu poskytovala poměrně unikátní služby. Opravovala i vozy jiných značek a současně fungovala jako úschovna vozů pro majitele, kteří s nimi z různých důvodů nějaký čas nemohli jezdit. Během úschovy se postarala
o vyčistění, promazání i opravu svěřeného vozidla," informoval organizáotr ankety Svatopluk Holata z Mobile Muzeum ČR.

Panhard Levassor je nejlpepším zahraničním veteránem

Během slavnostního večera v Liberci byli vyhlášeni i vítězové dalších kategorií. Kategorii historické automobily zahraniční produkce vyhrál Panhard Levassor roku výroby 1912 Majitelem vozu je Jiří Kratochvíl z Přerova a vítězem ankety Dědeček sympatie byl vyhlášen Jaguar z roku 1938.

Nejlepší veteránskou akcí pak byly vyhlášeny Loukotě a řemeny, které již pět let pořádá Automotoklub Jičín. A konečně Osobností veteranismu pro rok 2011 se za publikační, poradenskou, organizační činnost a restaurování historických vozidel stal  Stanislav Karger.

 

Právě se děje

Další zprávy