Byt pro seniory vyžaduje úpravy a speciální nábytek

TD
16. 12. 2011 5:32
Starším lidem výrazně usnadní život i drobné přizpůsobení bytu
Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek
Co nás čeká na stáří? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

S přibývajícím věkem se stávají problematickými i činnosti, které dříve patřily k běžnému dni.  Pohyb je náročnější a vlastní byt se mění v překážkovou dráhu plnou nástrah. Pokud senioři žijí sami v bytě či domě a neuvažují o přesunu do speciálně zařízeného centra, měly by se životu staršího člověka přizpůsobit i prostory, ve kterých tráví čas. Stačí změnit jen několik drobností, které však dokážou výrazně zjednodušit každodenní úkony.

„Nejčastějším problémem v bytech jsou bariéry, nemožnost používat invalidní vozík z důvodu prahů, schodů, nebo úzkých dveří," vysvětluje Helena Kučová, manažerka domu pro seniory Grand Residence v Modřicích. Tato komplikace se týká nejen lidí odkázaných na invalidní vozík, ale i seniorů, kteří mají problémy s pohybem. Je důležité, aby se měli možnost v případě ztráty stability čeho držet, riziko zakopnutí sníží odstranění kusových koberců a nejrůznějších překážek.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Další problém souvisí se zvedáním z nízkých poloh, které se týká zejména lůžka, židlí a pohovek. Pomoci může upravený nábytek, který lze koupit ve specializovaných prodejnách. Křesla a židle jsou proto vyšší a často opatřena praktickými opěrkami, které zvedání usnadní. Stejné úpravy se týkají i postele, která navíc bývá polohovací.

Nejvíce úrazů hrozí seniorům v koupelně

Asi největší nebezpečí hrozí starým lidem v koupelně. Velké množství nejrůznějších drobných úkonů a zároveň vysoká opatrnost vyžadují příliš pozornosti a obyčejné uklouznutí může znamenat okamžitou hospitalizaci. „Značným problémem je snížená soběstačnost při hygieně, neboť  v důsledku špatné hybnosti je vana nevyhovující a bez asistence druhé osoby je téměř nemožné hygienu provést," tvrdí Kočová. Komfort při koupání zajistí sprchový kout se sedátkem a sníženou podlážkou, samozřejmostí jsou potom v koupelně záchytná madla. Stejně jako vyšší židle senioři ocení také zvýšenou toaletu.

Velké zjednodušení bytových úprav nabízí nábytek vyrobený přímo pro seniory. „Dle našich zkušeností je zpracování speciálního nábytku na vyšší úrovni než běžný sektor, který koupíte v marketech. Od toho se samozřejmě odvíjí i cena, je vyšší, zboží má totiž omezený počet uživatelů," poznamenává Kočová.

 

Právě se děje

Další zprávy