Domek u města, daleko od Ústecka a Ostravy. Průzkum ukázal, kde chtějí Češi bydlet

ČTK ČTK
8. 4. 2023 13:12
Většina Čechů by si přála bydlet v domě na vesnici poblíž města. Pokud by se stěhovali, vítězí jih republiky nad severem. Moravskoslezský či Ústecký kraj příliš netáhnou. Nejčastěji stěhování plánuje mladá generace. "Lidé chtějí využít výhod města a vesnice zároveň," říká Tereza Kaiseršotová, mluvčí Raiffeisenbank, která si průzkum nechala zpracovat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz/Jiří Ernest

Z dat sebraných mezi více než tisíci respondenty ve věku 18 až 65 let je zřejmé, že tři pětiny by si k bydlení zvolily dům před bytem. Nejčastěji se to týká lidí v obcích pod tisíc obyvatel, Čechů s vyššími příjmy a ve věku od 25 do 44 let, ukazuje průzkum společnosti NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Pokud by si Češi mohli vybrat, 46 procent preferuje bydlení na vesnici oproti 42 procentům těch, kteří by raději žili ve městě.

Více než polovina dotazovaných, 54 procent, by ráda zůstala v místě, kde žijí teď. V malých obcích do 999 obyvatel by chtělo nadále žít 72 procent obyvatel. Ti, kteří žijí ve velkoměstě nad 100 tisíc obyvatel, by tam chtěli zůstat v 56 procentu případů. Nejoblíbenější variantou života na vesnici je blízkost většího města, tu by si vybralo 30 procent. Bydlení mimo město také častěji preferují lidé se základním vzděláním a ženy.

"Obecně se v Česku těší zhruba stejné oblibě vesnice i město, kdy lidé chtějí využít výhod města a vesnice zároveň. Pokud chtějí žít ve městě, tak na okraji a pokud chtějí žít v menší obci, tak blízko za městem. Zbytek obyvatel by si život představoval na předměstí nebo v příměstské oblasti," uvedla mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

Pětina populace by se ráda odstěhovala, především mladí ve věku 18 až 24 let, těch je 32 procent. Obecně podle průzkumu převládá touha přemístit se ze severu na jih. Nejmenší oblibu mají kraje Moravskoslezský, Zlínský, Vysočina, Ústecký, Karlovarský a Pardubický.

 

Právě se děje

Další zprávy