Rozsudek za neetické chování architektů z Brna platí

Věra Tůmová
13. 11. 2012 10:00
Dva architekti z brněnského ateliéru ArchDesign zásadně porušili profesní etiku

Brno - Dva brněnští autorizovaní architekti Jaroslav Dokoupil a Radoslav Kobza z ateliéru ArchDesign porušili zcela zásadně profesní etiku. Pracovali totiž v obdobné záležitosti pro dva klienty s rozdílnými zájmy. Podíleli se jednak na projektu pro město a současně i na projektu pro soukromého investora polyfunkčního centra Auparku.

Za neetické chování a nepředcházení vzniku střetu zájmu ve vztahu k laické i odborné veřejnosti je tak oba Stavovský soud České komory architektů (ČKA) odsoudil a představenstvo ČKA tento rozsudek potvrdilo. Rozhodnutí je pravomocné.

Proti rozhodnutí není opravný prostředek. „Pokud by architekti s rozhodnutím ČKA nesouhlasili, mohou podat do dvou měsíců od doručení jeho písemného vyhotovení žalobu ke správnímu soudu," poznamenává Martina Synková, právnička ČKA.

Na základě rozsudku se tak nyní nesmějí tito dva architekti po dobu tří let zúčastnit výběrových řízení na veřejné zakázky a musí také každý zaplatit pokutu 50 tisíc korun. Na svém profesním webu to oznámila ČKA.

Střet zájmů

Členové představenstva ČKA jsou přesvědčeni, že architekti tím, že „pracovali pro investora Auparku s cílem realizace jeho záměru a současně přijali od magistrátu zakázku na zpracování územní studie Auparku, která měla pouze jediný účel - a to prověřit přípustnost tohoto záměru -, se nevyvarovali střetu zájmů směrem k veřejnosti", uvedla Markéta Pražanová za ČKA.

Představenstvo ČKA tak tedy nyní potvrdilo rozsudek Stavovského soudu ČKA z března letošního roku: „Představenstvo je toho názoru, že jde o prohřešek proti etice profese, kterého by se autorizovaná osoba neměla dopustit."

Podle zástupců profesní komory ArchDesign a její architekti měli předcházet střetu zájmu a neucházet se o zakázku na zpracování územní studie pro brněnský magistrát.

Ve vztahu k soukromému klientovi, pro něhož připravovali kompletní projektovou dokumentaci Auparku, měli totiž podle ČKA nepochybně na pozitivním posudku a schválení záměru, a tím na realizaci stavby, také svůj osobní zájem. Architekti tedy nebyli při zpracování územní studie pro magistrát nezávislí. Hrozící nebezpečí vzniku střetu zájmů bylo v jejich případě zcela nezpochybnitelné.

 

 

Právě se děje

Další zprávy