Rozehřejte se. Jak vybrat vhodný radiátor?

JKab
7. 2. 2012 10:13
V Evropě čím dál tím víc mrzne a na nám je tudíž zatěžko vycházet z domova ven. Jak vybrat vhodný radiátor, aby zahřál i dobře vypadal?
Do koupelen se pro vytápění nejčastěji využívají dnes již klasické otopné žebříky. Jejich provedení může být i tvarově zajímavé, ale především lákají svou cenou a praktičností. Jejich konstrukce dovoluje lehce prosušit mokré osušky a ručníky. Některé modely lze doplnit madly nebo háčky.  Otopné žebříky jsou k dostání v klasické bílé barvě, která podtrhuje čistotu koupelny, v nerez variantě nebo s chromovým povrchem, který bude ideálně ladit s případnými chromovými doplňky a bateriemi. Pořídit lze také trubkové radiátory atypických tvarů, které uspokojí i milovníky designu. Radiátor Bruno, chrom, 60 x 105 cm. Výrobce Anima, cena se pohybuje okolo 7990 Kč.   
Do koupelen se pro vytápění nejčastěji využívají dnes již klasické otopné žebříky. Jejich provedení může být i tvarově zajímavé, ale především lákají svou cenou a praktičností. Jejich konstrukce dovoluje lehce prosušit mokré osušky a ručníky. Některé modely lze doplnit madly nebo háčky. Otopné žebříky jsou k dostání v klasické bílé barvě, která podtrhuje čistotu koupelny, v nerez variantě nebo s chromovým povrchem, který bude ideálně ladit s případnými chromovými doplňky a bateriemi. Pořídit lze také trubkové radiátory atypických tvarů, které uspokojí i milovníky designu. Radiátor Bruno, chrom, 60 x 105 cm. Výrobce Anima, cena se pohybuje okolo 7990 Kč.   | Foto: Anima

Dokonce i kultura je studená - série filmů "Doba ledová" se brzy dočká čtvrtého dílu, zatímco film Rio zůstává bez pokračování.  Je zapotřebí mít doma pořádné topení - některé dnešní radiátory jsou umělecky provedenými díly. Začněme však u těch obyčejných.

Korado: účinný standard

Vzhledově klasické moderní topení z hygienicky nezávadného materiálu odolného vůči rzi a dalším mechanickým vlivům. Bezpečí těchto deskových otopných těles vůči lidskému zdraví je údajně prověřeno lékařským atestem. Radiátory Korado nechávají proudit vzduch kolem své přestupní plochy - tvarované desky s horizontálně i vertikálně uspořádanými kanálky. Některé typy mají i přídavnou přestupní plochu. Radiátor je možno nainstalovat do systému ústředního vytápění s provozním přetlakem nanejvýš 1,0 MPa s teplonosnou látkou zahřátou maximálně na  110°C. Je možno jej zakoupit  za cenu od 1 912 Kč.

Heatroll: designové kousky

Designově jsou radiátory Heatroll velice netypické. Skládají se z lakovaného skla a kovu, v konečném provedení nepůsobí ani tak jako topení, jako spíš nenápadný doplněk ke stěně, jelikož mechanické prvky jsou takřka úplně zakryté, nejviditelnější je prostá barevná plocha. Výrobce zaručuje nakupujícím zachování zdravého vzduchu i s jeho přirozenou vlhkostí v bytě, bezpečnost z hlediska povrchové teploty (nanejvýš 43°C) a nízkou energetickou spotřebu (v systému vyžaduje teplotu vody pouze na 45-50°C ). Cena jednotlivých výrobků Heatrollu se pohybuje mezi 15 a 25 tisíci korun, přičemž lze očekávat množstevní slevu.

Screen: radiátor s rostlinnými motivy

Firma Scirrocco vám může dodat radiátor v podobě zástěny protkaný rostlinnými motivy, z nichž máte na výběr tři verze. Ne, že by „hřející umění" bylo levné. Samotný rám vás přijde na 87 016 Kč a vzor na 33 872 Kč. Pokud ovšem máte již předtím vydržovanou nákladnou vilku, bude se jednat o milý doplněk. 

Survivors Calidus: skutečný designový skvost 

Dvaačtyřicetiletý designér Jiří Svatoň tvoří od roku 1991 ve svém zlínském studiu nová nápaditá díla. Ve spojení excentričnosti s vynalézavostí představil veřejnosti na sklonku minulého roku v rámci produkce Noa Aca Next radiátor Survivors Calidus evokující živého tvora, snad pamětníka doby trilobitů nebo dlouhonohou stonožku.Zájemce o toto dílo si může dohodnout vlastní přesnou podobu i cenu. Za radiátor lze zaplatit až 200 tisíc korun.

Add on: kus přírody v interiéru

Organický dojem se snaží vyvolat také italská společnost Tubes. Při pohledu na buněčnou strukturu mřížky se články o velikosti 12x24 cm nás možná napadne, že by takhle nějak mohla vypadat výzdoba domu inteligentních včel. Existuje v několika tvarových i barevných verzích. Musíte být každopádně pilní právě jako včeličky, neboť takové vytápění lze zakoupit od 173 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy