Mezonetový byt spojuje výhody domu i bytu

Andrea Berniová
9. 7. 2012 10:00
Patrový byt nabízí více prostoru a také luxusní vzhled umocněný dobře vybraným schodištěm
Schodiště dokáže interiér bytu ozvláštnit
Schodiště dokáže interiér bytu ozvláštnit | Foto: Úvaly Hostín

Vždycky jste chtěli mít doma dvě patra a schodiště, které by vhodně dotvořilo atmosféru bytu, a po němž byste sbíhali třeba z ložnice do obývacího pokoje? Možná ale nechcete rodinný dům, protože by s ním bylo příliš starostí. Nebo už máte vlastní byt a nehodláte ho prodávat.

Vysněných svou pater a schodů s dokonalým zábradlím se ale nemusíte vzdát. Můžete totiž mít patrový byt: mezonet. Dnes se takto upravené byty prodávají, ale s trochou štěstí (a také určitým množstvím peněz) vytvoříte mezonet i ze svého současného bytu ve starším bytovém domě. Potřebujete ale, aby byt nad vámi nebo pod vámi byl na prodej.

Získejte dva byty nad sebou

Díky rekonstrukci můžete ze dvou samostatných bytů umístěných nad sebou vytvořit právě mezonet. Jeho nespornou výhodou je oddělení dvou oblastí bytu. V jednom patře bytu se většinou nachází obývací pokoj, kuchyně a jídelna. V druhém pak ložnice a dětské pokoje.

Někdy bývá horní patro bytu umístěno v podkroví, mezonet tak uvnitř vypadá jako rodinný dům, který ale může nabízet všechny výhody bydlení v centru města. Odpadají naopak obvyklé starosti spojené s udržováním rodinného domu.

Zvýšenou pozornost věnujte schodišti

Schodiště je dominantním prvkem mezonetového bytu. Velkou pozornost věnujte výběru konstrukce, nášlapů, ale i zábradlí. Zásadní samozřejmě je, aby schodiště plnilo svou funkci, tedy aby se po něm pohodlně chodilo. Důležitý je ale i jeho vzhled. Pokud vybíráte schodiště, měli byste mít alespoň představu, v jakém stylu bude zařízen celý byt.

Do modernějších interiérů se hodí schodiště z kovu a skla, klasičtější interiéry velmi dobře doplní dřevěné nášlapy a vyřezávané zábradlí. Je také na vás, zda zvolíte točité nebo přímé schodiště. Výhodou točitého je úspora místa.

 

Právě se děje

Další zprávy