Katastr připravuje novou službu zasílání informací

Věra Tůmová
19. 10. 2012 22:00
Na změny u vybraných nemovitostí vás bude moci snad už příští rok upozornit katastr
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Katastr chce už možná v příštím roce nabídnout novou službu zasílání informací o různých změnách u vybraných nemovitostí.

Každý, kdo o tuto speciální službu projeví zájem, si ji bude podle informací České tiskové agentury moci objednat od katastrálního úřadu za poplatek. Na konferenci internetového časopisu Stavební fórum o tom informoval ředitel Katastrálního úřadu pro hlavní město Prahu Lubomír Klučka.

"Český úřad zeměměřičský a katastrální už službu připravuje nějaký rok, nyní běží ve zkušebním provozu pro jednu nejmenovanou banku," uvedl podle ČTK šéf pražského katastru.

Podle něj je pravděpodobné, že se nová služba spustí už příští rok nebo nejpozději v roce 2014.

Kolik zaplatíte je ještě tajné

Hlídání změn a posílání informací o nich u vámi vybrané nemovitosti bude tedy určitě za poplatek. Podle Klučky ale není ještě stanoveno, za jak vysoký poplatek to bude.

Jeho výpočet s největší pravděpodobností bude záviset hlavně na tom, kolik nemovitostí budete chtít sledovat a jak často budete chtít být o změnách informováni.

Kdo se ovšem spoléhá na podobně zaměřené služby, které v Česku nyní nabízejí i soukromé firmy, měl by ale vědět, že ty mu nemohou garantovat všechny informace až do poslední minuty.

„Jejich problém je, že vychází jen z katastrálních údajů na internetu, které však občas můžou být kvůli různým technickým problémům i několik dní staré a neodpovídat tak skutečnosti, podotýká Lubomír Klučka.

 

Právě se děje

Další zprávy