Boeing kvůli stávce hledá úspory, zastavil nábor a zvažuje dočasné propouštění

ČTK ČTK
16. 9. 2024 21:12
Boeing kvůli stávce hledá úspory, zastavil nábor a zvažuje dočasné propouštění

Americký výrobce letadel Boeing musí v důsledku probíhající stávky sáhnout k úsporným opatřením. Firma pozastaví přijímání nových zaměstnanců a zvažuje dočasné propouštění kvůli nedostatku práce,informovala agentura Reuters s odvoláním na dopis finančního ředitele společnosti Briana Westa adresovaný zaměstnancům. Další vyjednávání mezi vedením firmy a odbory má být zahájeno v úterý.

Stávka zhruba 30 tisíc zaměstnanců Boeingu na západním pobřeží USA pokračuje čtvrtým dnem.

"Vím, že tato opatření vyvolají určitou nejistotu a obavy," napsal West. "Tato stávka významným způsobem ohrožuje naši obnovu, a proto musíme přijmout nezbytná opatření, abychom si udrželi hotovost a zajistili naši společnou budoucnost," dodal.

West dále uvedl, že stávka bude mít dopad i na dodavatelský řetězec výrobce, protože firma přestane vydávat většinu objednávek na nákupy pro dodavatele dílů pro výrobu modelů 737, 767 a 777.

Delší stávka by zatížila nejen hospodaření Boeingu a dodavatelů, ale i leteckých společností, které si u firmy objednaly nová letadla. Podle odhadu společnosti TD Cowen by stávka trvající zhruba 50 dní mohla Boeing připravit o tři až 3,5 miliardy dolarů (68 až 79,3 miliardy korun). Poslední stávka zaměstnanců Boeingu v roce 2008 uzavřela závody na 52 dní a snížila denní tržby zhruba o 100 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy