Křetínský před dvěma lety koupil dům ruského oligarchy v Paříži. Stál ho půl miliardy

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 1. 2023 16:05
Holdingová společnost Paris Real Estate českého miliardáře Daniela Křetínského koupila před více než dvěma lety od ruského miliardáře Dmitrije Rybolovleva a jeho bývalé manželky dům v Paříži, a to za půl miliardy korun. Dům je v sousedství Elysejského paláce, který je sídlem francouzského prezidenta. Uvedla to agentura Bloomberg.
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016
Daniel Křetínský na snímku z roku 2016 | Foto: ČTK

Křetínský zbohatl díky podnikání v energetice prostřednictvím své firmy EPH. Nyní je na investiční vlně a snaží se diverzifikovat majetek. Vlastní mimo jiné podíly v britské poště Royal Mail, anglickém fotbalovém klubu West Ham United či ve francouzských maloobchodních skupinách Casino Guichard-Perrachon a Fnac Darty.

Rybolovlev a jeho bývalá manželka Jelena koupili nemovitost za 18,2 milionu eur v roce 2008, krátce před oznámením rozvodu. Každý z nich vlastnil polovinu nemovitosti, jak vyplývá z dokumentů holdingu. Rozvod se odehrával v šesti jurisdikcích a rozrostl se v několikaletou soudní bitvu, jejíž součástí byl i dům v Paříži.

Mluvčí Křetínského a Rybolovleva odmítli transakci komentovat. Rybolovlevův právník ale transakci potvrdil.

Dům v Paříži má rozlohu 700 metrů čtverečních. Kdysi patřil císařovně Evženii provdané za Napoleona III., vystřídal však řadu šlechtických majitelů. V 19. století měl tunel, který ho spojoval s Elysejským palácem, uvádí průvodce pařížskými ulicemi, jehož autorem je Félix de Rochegude.

Rybolovlev je podle žebříčku agentury Bloomberg, který se aktualizuje denně, nyní 11. nejbohatším člověkem v Rusku. Nepatří mezi podnikatele, na které Spojené státy, Británie a Evropská unie uvalily sankce kvůli válce na Ukrajině. Svůj majetek vydělal v potaši (uhličitan draselný). V letech 2010 a 2011 prodal dva výrobce hnojiv za více než sedm miliard USD (155,7 miliardy korun). Vlastní většinový podíl ve fotbalovém klubu AS Monaco a posledních deset let žije v Monaku.

Loni koupila investiční společnost podporovaná Křetínským za 43 milionů eur zámek jihozápadně od Paříže. Plánuje z něj vybudovat luxusní hotelový komplex.

 

Právě se děje

Další zprávy