Křetínský koupil zámeček u Paříže. Zaplatil 734 milionů, udělá z něj luxusní hotel

ČTK ČTK
1. 9. 2022 21:06
Český podnikatel Daniel Křetínský koupil zámek Marais s rozlehlým parkem a vodní plochou v obci Le Val-Saint-Germain ležící 40 kilometrů jihozápadně od Paříže. Podle zjištění deníku Le Monde zde má vzniknout luxusní hotel s nabídkou jezdeckých aktivit. Křetínského zástupce ve Francii se podle deníku k transakci nechtěl vyjádřit.
Miliardář Daniel Křetínský
Miliardář Daniel Křetínský | Foto: ČTK

Třípatrové sídlo ukrývá stovku místností včetně slavnostního sálu se 24 sloupy v řeckém stylu. Zámek z 18. století posledních více než 100 let patřilo rodinám Frotier de Bagneux a de Pourtalès. Turistické prohlídky ani pronájmy na natáčení filmů nebo soukromé oslavy už ale nestačily na pokrytí nákladů na údržbu.

Panství bylo na prodej několik let, podle neoficiálních informací deníku Le Monde ho český miliardář na začátku léta koupil za přibližně 30 milionů eur (734 milionů korun).

Starosta obce Serge Deloges doufá, že nový majitel do opravy zámku investuje, vrátí mu jeho původní lesk, a sídlo tak bude mít přínos i pro Le Val-Saint-Germain a jeho obyvatele. "Budou potřeba zaměstnanci a personál hotelu, restaurace, zahradníci; na zámku by mohlo být 400 pracovních míst," uvedl starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy