Bitcoinu hrozí nejprudší denní propad za tři roky. Dolů ho tlačí obavy z regulace

ČTK ČTK, Sandro Elčić
Aktualizováno 16. 1. 2018 12:57
Trhy se obávají regulace obchodů po oznámení jihokorejského ministra financí, že země stále zvažuje zákaz obchodu s kryptoměnami. Vysoké ztráty mají i další kryptoměny.
Foto: Reuters

Londýn - Cena digitální měny bitcoin dnes prudce klesá, na burze Bitstamp ztrácela před polednem 18 procent a pohybovala se pod hodnotou 11 200 dolarů.

Bitcoin není ale jediný - červená čísla ukazující klesající hodnotu barví všechny digitální měny, a bitcoin je dokonce v první dvacítce nejstabilnější. Ethereum kleslo o 21 procent a poslední dobou často v médiích skloňovaný ripple dokonce o 30 procent.

Bitcoin by tak mohl zaznamenat nejprudší denní propad za tři roky. Trhy se obávají regulace obchodů po oznámení jihokorejského ministra financí, že země stále zvažuje zákaz obchodu s kryptoměnami. Vysoké ztráty mají i další kryptoměny.

"Hodnota virtuálních měn během jednoho dne klesla o více než 160 miliard dolarů. Ztráty ve výši desítek procent si připsaly v podstatě všechny kryptoměny. Na trhu vzniká panika, která vede k dalším prodejům," říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V úterý dopoledne se cena bitcoinu pohybovala pod 12 tisíci dolarů a míří k 10 tisícům. To byla přitom loni magická hranice, po jejímž prolomení dokázala největší kryptoměna za necelé tři týdny zdvojnásobit svou hodnotu až na 20 tisíc. Té se však jen letmo dotkla a následovala mohutná korekce, trvající dodnes.

Vývoj ceny bitcoinu
Vývoj ceny bitcoinu | Foto: coinmarketcap

Podle Stevena Maijoora, předsedy Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy, by měli investoři být připraveni i na možnost, že přijdou o všechny peníze. Kryptoměny podle něj "mají extrémně nestabilní hodnotu, což podrývá možnost používat je jako platidla a také nejsou široce přijímané," řekl v rozhovoru pro Bloomberg TV.

Bitcoin provází mnohé kontroverze, které s poklesem cen souvisí. Nejvážnější plynou hlavně z asijských trhů. V prosinci zkrachovala jihokorejská burza Youbit po hackerské loupeži. Nedávno server Coinmarketcap.com odstranil ze své databáze největší jihokorejské burzy, u nichž se ceny pohybovaly řádově o tisíce dolarů výše než ve zbytku světa, a tím způsobil vlnu rozprodejů. Trh také znejistily spekulace o možném zákazu obchodování s kryptoměnami v Jižní Koreji..

Video: Rozhovor s expertkou na bitcoin

Stránská: Bitcoin nakupují už i laici, investují do něj místo zlata | Video: Leoš Rousek
 

Právě se děje

Další zprávy