Babiš těží ze zájmu o korunu. Prodal dluhopisy za 11 miliard se záporným výnosem

Radek Bednařík
11. 11. 2015 13:34
Investoři jsou ochotni platit za to, že českému státu půjčí peníze. Pomohla k tomu i páteční intervence ČNB. Ministerstvo financí prodalo dluhopisy se záporným výnosem již v září a říjnu. Díky tomu již dosáhlo čistého příjmu státního rozpočtu ve výši 138 milionů korun.
Ministr financí Andrej Babiš.
Ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Matej Slávik

Praha - Ministerstvo financí dnes prodalo obligace s dvouletou splatností za 11 miliard korun se záporným výnosem. To znamená, že investoři jsou ochotni platit za to, že českému státu půjčí peníze. Plán využít velkého zájmu investorů a vydat tento typ dluhopisů před několika dny oznámil ministr financí Andrej Babiš.

Těchto cenných papírů s dvouletou splatností prodalo ministerstvo již v září a říjnu za 26 miliard korun. I předtím byl zájem investorů natolik velký, že tržní výnos spadl do záporných hodnot. "Díky tomu již ministerstvo financí dosáhlo čistého příjmu státního rozpočtu ve výši 138 milionů korun," uvedla před časem mluvčí Kateřina Vaidišová.

Poptávka investorů byla nyní tak velká, že ministerstvo dokonce prodalo více dluhopisů, než zamýšlelo. Původně počítalo s tím, že nabídne dvouleté dluhopisy za maximálně 10 miliard korun, nakonec se rozhodlo navýšit emisi ještě o jednu miliardu. Téměř všichni zájemci si tak přišli na své, investoři totiž chtěli koupit dluhopisy za 11,4 miliardy korun.

Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ING Banky, se na velkém zájmu o vládní cenné papíry podílelo i dění na trhu s korunou. "Páteční intervence ČNB přispěly k silné poptávce po těchto dluhopisech ve středeční aukci," říká Seidler.

Centrální banka totiž v pátek podle odhadů ING intervenovala proti posilování koruny vůči euru v řádu jednotek miliard korun. Zahraniční spekulanti koncem minulého týdne, kdy ČNB změnila svou rétoriku vůči trhům a naznačila, že konec režimu slabé koruny přijde až koncem příštího roku, začali opět kupovat českou měnu. Tlačili ji tak k hranici 27 Kč za euro, kterou centrální banka od listopadu 2013 brání.

Kromě cenných papírů s dvouletou splatností prodávalo ve středu ministerstvo dluhopisy i se splatností osm a patnáct let. U nich již výnosy do záporu nespadly. Těchto obligací s delší splatností nakoupili investoři celkem za zhruba čtyři miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy