Eurozóna se vrátila do deflace, ceny tlačí dolů levná energie

ČTK ČTK
30. 9. 2015 11:33
Spotřebitelské klesly po půl roce opět klesly, oznámil Eurostat. Analytici přitom očekávali, že zůstanou v září beze změny. Dolů je tlačí levnější energie. Cílem Evropské centrální banky přitom je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Eurozóna se v září vrátila do deflace. Spotřebitelské ceny se meziročně snížily o 0,1 procenta a zaznamenaly tak první pokles za šest měsíců. Dolů je tlačí levnější energie. Vyplývá to z rychlého odhadu, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že spotřebitelské ceny zůstanou v září beze změny.

Meziroční pokles cen energie v září zrychlil na 8,9 procenta ze srpnových 7,2 procenta. Dnešní údaje by podle analytiků mohly zvýšit tlak na další uvolňování měnové politiky Evropské centrální banky. Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty.

Evropská centrální banka v březnu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace v eurozóně spustila takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje rozsáhlé nákupy státních dluhopisů. Banka v rámci tohoto programu, který potrvá minimálně do září příštího roku, pumpuje do finančního systému měsíčně asi 60 miliard eur (přes 1,6 bilionu korun).

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi na zářijovém zasedání bankovní rady signalizoval možnost rozšíření nákupu dluhopisů. Banka na tomto zasedání snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,4 procenta z dříve předpokládaných 1,5 procenta. Hospodářský růst by měl ale i tak zrychlit z loňských 0,9 procenta. Odhad letošní inflace v eurozóně banka snížila na 0,1 procenta z 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy