Antimonopolní úřad trestá velkoprodejce elektroniky BEKO za maření šetření

ČTK ČTK
20. 11. 2023 13:03
Antimonopolní úřad trestá velkoprodejce elektroniky BEKO za maření šetření

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal velkoobchodního prodejce elektroniky BEKO pokutou 13,7 milionu korun za to, že nespolupracoval s úředníky na takzvaném místním šetření v prostorách jeho závodu v Praze. Firma podala proti pokutě rozklad k předsedovi úřadu Petru Mlsnovi, pokuta tak není pravomocná. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě.

Úředníci přijeli do pražské pobočky firmy BEKO na neohlášené místní šetření, aby prověřili indicie o uzavírání zakázaných dohod, konkrétně o diktování cen odběratelům. zajímali se zejména o obchodní záznamy pracovníků nebo zástupců firmy BEKO, kteří komunikovali s prodejci výrobků firmy. Část těchto lidí neměla s firmou uzavřenou pracovní smlouvu a pracovali na vlastní IČO.

Inspektoři požadovali, aby BEKO zablokovala poštovní schránky těchto zaměstnanců na internetové doméně beko.com, aby nebylo možné s jejich obsahem manipulovat, firma to ale nezajistila. "Dále společnost BEKO neumožnila inspektorům v plném rozsahu vykonat jejich oprávnění nahlížet do obchodních záznamů, případně si z nich činit kopie, a neoprávněně se snažila zprostit své povinnosti poskytnout součinnost a přenášela odpovědnost za její splnění na osoby, které pro ni vykonávají obchodní činnost," uvedl úřad v tiskové zprávě.

Za porušení povinnosti spolupracovat s ÚOHS hrozí pokuta až do výše jednoho procenta z čistého obratu společnosti za poslední ukončený účetní rok.

 

Právě se děje

Další zprávy