Antimonopolní úřad potrestal kartel při zakázce na modernizaci přejezdu

ČTK ČTK
14. 11. 2023 11:24
Antimonopolní úřad potrestal kartel při zakázce na modernizaci přejezdu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyměřil plzeňským firmám KTA technika a První SaZ Plzeň pokutu 3,173 milionu korun za kartel v souvislosti s veřejnou zakázkou na modernizaci přejezdů. Rozhodnutí je pravomocné, obě firmy pochybení přiznaly a nepodaly proti rozhodnutí rozklad. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Jde v krátké době o druhý kartel odhalený v souvislosti s tendry na železnici.

ÚOHS zjistil, že obě firmy v květnu 2015 koordinovaly své nabídky do zadávacího řízení na veřejnou zakázku Správy železnic (tehdy Správa železniční dopravní cesty) týkající se modernizace přejezdů na trati mezi Pňovany a Bezdružicemi.

"Cílem protisoutěžního jednání bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost KTA technika. Sladěné nabídky byly následně skutečně podány. Koordinaci jednání úřad prokázal zejména prostřednictvím shod v nabídkách a identických metadat u některých dokumentů z nabídek obou soutěžitelů. Postup společností KTA technika a První SaZ narušil hospodářskou soutěž a znamenal tedy porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže," uvedl ÚOHS.

Obě firmy splnily podmínky narovnání, což znamená, že svůj přečin přiznaly a za to jim byly pokuty sníženy o 20 procent. Postih pro KTA technika dosáhl 1,67 milionu korun a 1,5 milionu korun pro První SaZ. Při určování výše sankce vycházel ÚOHS z hodnoty veřejné zakázky, která dosáhla téměř 19 milionů korun. Rozhodnutí je pravomocné a firmy musí pokuty zaplatit.

Jde o druhý kartel odhalený v souvislosti se zakázkami na železnici v krátké době. V září vyměřil antimonopolní úřad pokutu v celkové výši 51,5 milionu korun třem firmám za účast v kartelu při zakázce na zabezpečení železničních přejezdů. Také při něm firmy využily procedury narovnání, dvě z pokutovaných společností ale podaly rozklad proti výši pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy