Analýza nabídek na blok v Dukovanech se uskutečňuje za zvláštních opatření, uvedl ČEZ

ČTK ČTK
9. 11. 2023 13:07
Analýza nabídek na blok v Dukovanech se uskutečňuje za zvláštních opatření, uvedl ČEZ

Vyhodnocení finálních nabídek na stavbu jaderného bloku v Dukovanech se uskutečňuje za zvláštních bezpečnostních opatření. Vznikly například týmy lidí pro jednotlivé sekce, které budou pracovat specializovaných místnostech. Vyhodnocování by mělo trvat do konce února příštího roku, kdy konečné pořadí nabídek dostane vláda. V rozhovoru s ČTK to dnes uvedl finanční ředitel energetické skupiny ČEZ Martin Novák. Podle něj mají všechny tři nabídky dohromady přes 90.000 stran.

Finální nabídku na stavbu jaderného bloku v Dukovanech podali na konci října všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na další tři reaktory. Vyhodnocení bude provádět ČEZ, který má celý tendr na starosti. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

"Nyní bude probíhat důkladné vyhodnocování za přísných bezpečnostních opatření ve specializovaných místnostech. Byly k tomu vyčleněny týmy lidí pro jednotlivé sekce, které budou mít na starosti své agendy. Nikdo nedostane všechno," popsal Novák. Detaily nabídek nechtěl komentovat, podle něj mají všechny tři nabídky v souhrnu přes 90.000 stran.

Vláda by podle stávajícího platného harmonogramu měla dostat pořadí vyhodnocených nabídek do konce února. Následně bude mít prostor pro jejich vlastní analýzu. Do konce příštího roku by měla být s vybraným uchazečem podepsána smlouva.

Nový dukovanský blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985. Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard Kč v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy