Allianz může koupit část pojišťovny Wüstenrot, potvrdil antimonopolní úřad

ČTK ČTK
3. 12. 2015 9:46
Nové partnerství umožní pojišťovně Allianz využívat k prodeji pojistných produktů i obchodní síť bankovní skupiny Wüstenrot. Ta bude naopak využívat sítě Allianz k prodeji svých hypotečních úvěrů a stavebního spoření. Podle antimonopolního úřadu nehrozí, že by na trhu došlo ke vzniku nebo posílení dominatního postavení spojujících se firem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Allianz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil prodej pojišťovací části finanční skupiny Wüstenrot v České republice Allianz pojišťovně. Úřad to dnes uvedl v tiskové zprávě, rozhodnutí už nabylo právní moci. Součástí transakce je vedle prodeje akcií životní i neživotní pojišťovny Wüstenrot strategické partnerství mezi Allianz pojišťovnou a bankovní částí skupiny Wüstenrot, která zůstává v rukou nynějších vlastníků.

"Fúze nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, aby to vedlo ke vzniku nebo posílení dominantního postavení spojujících se soutěžitelů, které by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže," uvedl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Nové partnerství umožní pojišťovně Allianz využívat k prodeji pojistných produktů i obchodní síť bankovní skupiny Wüstenrot. Ta bude naopak využívat sítě Allianz k prodeji svých hypotečních úvěrů a stavebního spoření.

"Jde o strategické převzetí společností, jejichž produkty jsou blízké těm našim a které mají i stejnou obchodní filozofii," uvedl v září předseda představenstva Allianz pojišťovny Jakub Strnad. Všechny dosavadní smlouvy klientů obou pojišťoven skupiny Wüstenrot zůstávají v platnosti.

Allianz vybrala podle údajů České asociace pojišťoven letos v prvním pololetí na pojistném 5,8 miliardy korun, což znamenalo podíl na trhu 9,7 procenta. Wüstenrot neživotní pojišťovna vybrala 328 milionů korun (0,6 procenta), Wüstenrot životní pojišťovna 106 milionů korun (0,2 procenta).

Finanční skupina Wüstenrot působí na českém trhu od roku 1993, kdy zahájila činnost Wüstenrot - stavební spořitelna. Skupina je součástí koncernu Wüstenrot&Württembergische a zaměřuje se na finanční zabezpečení, financování bydlení a pojistnou ochranu klientů. Skupinu dosud tvořily čtyři společnosti a po dokončení prodeje obou pojišťoven bude v ČR ve své činnosti pokračovat bankovní část skupiny tvořená Wüstenrot - stavební spořitelnou a Wüstenrot hypoteční bankou.

 

Právě se děje

Další zprávy