Albatros ovládne dětské knihy. Kupuje dvojku na trhu, získá Star Wars i Mašinku Tomáše

Marek Miler
17. 3. 2016 8:30
Jednička na tuzemském knižním trhu kupuje část zdejších aktivit dánské skupiny Egmont. Ta vlastní mezinárodní licence například na příběhy o Medvídkovi Pú, Mašince Tomášovi nebo panence Barbie.
Václav Kadlec, generální ředitel Albatros Media
Václav Kadlec, generální ředitel Albatros Media | Foto: Lukáš Bíba

Praha – Albatros Media, největší český vydavatel dětských knih, kupuje část byznysu svého tuzemského konkurenta, dánské vydavatelské skupiny Egmont. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Kodaňská firma s téměř stopadesátiletou historií je jedním z největších světových vydavatelů komiksové produkce z dílny Walta Disneyho. Vlastní také práva na publikace s tematikou příběhů Medvídka Pú, Mašinky Tomáš, panenky Barbie nebo Star Wars. V tuzemsku je v této oblasti dvojkou na trhu.

"Tím, že je součástí celosvětové skupiny, má Egmont v portfoliu tituly, které vy jako nezávislý nakladatel, navíc z relativně malé země, nemůžete nikdy napřímo získat," řekl generální ředitel Albatrosu Václav Kadlec. Ještě před vypořádáním prodeje ale dojde k odštěpení časopisové divize Egmontu, která ve vlastnictví dánské skupiny zůstane.

Historie Albatrosu, tradiční české značky dětských knih, sahá až do roku 1949. Firmu nyní vlastní Jaroslav a Silke Horákovi. V posledních pěti letech koupili řadu dalších vydavatelství a stali se tak největšími na domácím trhu − obratem i počtem vydaných titulů.

Skupina Albatros vydává například bestsellery Harry Potter britské autorky J. K. Rowlingové. V roce 2010 koupila vydavatele odborné literatury Computer Press. O rok později přibylo vydavatelství XYZ, které vlastnilo práva na tituly Padesát odstínů šedi. Pohltila také portál s elektronickými knihami eReading.cz nebo vydavatelství Fragment.

Čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy