Znalec: ČSSD musí své kmotry řešit, jinak míří za ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 11. 2013 20:00
Buď si Sobotka udělá čas, nebo to pro něj může být konečná, říká politolog spjatý s ČSSD.
Roman Houska
Roman Houska | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - K případu zastřeleného Romana Housky, vlivného severočeského politika ČSSD a podnikatele, se špičky sociální demokracie - včetně předsedy Bohuslava Sobotky - nechtějí příliš vyjadřovat. A pokud ano, omezí se na klišé typu "nemáme dost informací, nevíme, zda to souviselo s politikou".

"Vědělo se, že na Ústecku fungovaly dva politicko-byznysové klany, reprezentované panem Houskou a druhdy panem Bendou. Možná si špičky ČSSD mysleli, že se problém vyřeší nějak sám, že vyhnije," říká politolog Lukáš Jelínek z Masarykovy akademie.

Znalec poměrů v sociální demokracii má v jedné věci jasno. Buď udělá ČSSD rázné změny včetně stanov, které by oslabily vliv lidí na pomezí politiky a byznysu, označovaných za "kmotry", nebo skončí jako ODS.

"Soc

S Janou Vaňhovou
S Janou Vaňhovou | Foto: Ludvík Hradilek

iální demokraté už zažili přinejmenším střílení v restauraci Monarch na narozeninách Jiřího Paroubka a jakkoliv to byla událost v afektu, jednalo se také o nezvladatelné lidi z prostředí někde mezi politikou a byznysem. Tyto případy se vrší," připomíná Jelínek.

"Jakkoliv se to, co se stalo, nedá použít jako přímý důkaz, že pan Houska nebo snad dokonce paní Vaňhová (náměstkyně hejtmana, partnerka Romana Housky - pozn. A.cz) byli napojeni na nějaké nelegální skupiny, je to přinejmenším vážná indicie, že by se mělo něco dělat něco dříve, než se podobné případy budou opakovat," dodává Lukáš Jelínek.

Aktuálně.cz: Jak velká je to rána pro ČSSD?

Lukáš Jelínek: Pro sociální demokraty je to problém, protože musí bojovat na několika frontách zároveň: sestavovat koalici, řešit spor Sobotkova a Haškova křídla - a zároveň řešit politické zázemí své strany. Tedy s účelovým nakládáním s členskou základnou, vytvářením vlivových a zájmových skupin. To ČSSD trápí, stejně jako to trápí dlouhá léta ODS. A je pro ni nešťastné, že to teď vystupuje do popředí.

A.cz: To jsem měl právě na mysli: ČSSD sestavuje vládu - a jeden z jejích "kmotrů" byl zastřelen. Neoslabuje jí to politicky?

Vila Romana Housky v Chomutově.
Vila Romana Housky v Chomutově. | Foto: Radek Nohl

Myslím, že politicky úplně ne. Nedělám si iluze o tom, že kmotři nebo kmotříčci jsou nedílnou součástí většiny politických stran.

A.cz: Ale ne všude se střílejí...

No dobře, ale my nevíme, jestli se skutečně střílelo proto, že tento člověk hrál nějakou politickou hru, nebo proto, že donášel na některé lidi z chomutovského podsvětí. Pro stranu je teď důležité, že je v tuto chvíli po volbách. Před volbami by ji to mohlo poškodit mnohem víc. A že je relativně daleko do krajských voleb, protože pan Houska byl člověk, který měl tendenci přednostně ovlivňovat politiku na Ústecku.

A.cz: Není právě toto chybou ČSSD - že se tvářila, že jí to nevadí právě na "divokém severu"?

Je to ještě o to komplikovanější, že se kdysi tvářila, že jí to vadí. Dokonce se zavelelo k přeregistraci členské základny v chomutovském okrese. V okamžiku, kdy si strana není schopná zjednat pořádek ve svých vlastních řadách, upravit stanovy, provést přeregistraci členů, zabránit tomu, že si šíbři přivezou autobusy své zaměstnance a udělají z nich narychlo členy strany - tak se pak tato strana nemůže divit, že je v podezření, že si buďmyje ruce nebo dokonce z tohoto stavu těží.

A.cz: Dobře, ale neškodí ČSSD teď mlčení špiček - včetně předsedy Sobotky - k případu Houska?

Já rozumím tomu, že se třeba nechtějí vyjadřovat, protože nemají informace a v době koaličních jednání je to pod jejich rozlišovací úroveň. A že nechtějí dělat cirkus nad hrobem člověka, ať už byl jakýkoliv. Myslím, že úkolem politiků není vyjadřovat teď nějaká zásadní stanoviska, ale aby pokud možno v tichosti a dost rychle začali dělat pořádek. Takže mě by spíš zajímalo, co se začne dít v příštích týdnech a měsících. 

A.cz: Překvapuje mě váš optimismus, že by s tím teď ČSSD něco udělala...

To není optimismus. Je to spíš očekávání, jeden velký otazník. Kdy už jindy než teď.

A.cz: Ale znovu: Teď se všichni tváří, že netušili, co se na "divokém severu" dělo, nebo o tom alespoň mlčí...

Co já vím, v minulosti byla vždy malá ochota sociálně demokratických lídrů jezdit na mítinky na sever Čech, aby se nemuseli vyskatovat na tribuně s některými krajskými reprezentanty. Vědělo se, že na Ústecku přímo v sociální demokracii fungují dva politicko-byznysové klany: Jeden reprezentovaný panem Houskou, druhý reprezentovaný druhdy panem Bendou. Možná někteří čekali, že se tyto klany vzájemně vyanulují, že se problém vyřeší nějak sám, že vyhnije, nebo že reformní úsilí přivede dost nových členů, kteří tuto situaci vyřeší zespoda aniž by se muselo zasahovat shůry. Ukazuje se, že tento přístup nezabírá. Pak tam máte ještě takové trochu mazanější politiky, jako je Jaroslav Foldyna, který jako brilantní rétor zaštítí vždy kandidátku bez ohledu na to, jací lidé se pohybují v zákulisí. Podle mých informací není člověkem, který by si zadal s jednou nebo s druhou skupinou, ale svou pověstí dokáže vždy přikrýt to, co se děje dole.

A.cz: Snažilo se celostátní vedení omezit vliv Romana Housky?

To nevím přesně, ale souvisí s tím ona snaha přeregistrovat členy. Ale doslechl jsem se - mám to z druhé ruky, že člověk, který zvedl ruku proti a zabrzdil to na celostátním vedení, byla Marie Benešová, která úzce spolupracuje s někdejší hejtmankou Vaňhovou. Vždycky se najdou kontakty, které dokážou problém zadusit.

A.cz: Myslíte si, že vedení ČSSD teď bude mít opravdu vůli a sílu s tím něco udělat - ať už změnou stanov nebo tím, že si posvítí na podobně problémové regiony?

Nějakou dobu, časově limitovanou, na to sílu mít může. Pokud se podaří sestavit vládu a pokud se na nějakou dobu podařilo eliminovat Haškovu skupinu v sociální demokracii, může se otevřít prostor, aby předseda uplatnil svoji autoritu a řešil i problémy Ústecka, které mimochodem ve vnitrostranických sporech tradičně lavírovalo: Nějakou dobu přisypávalo na sjezdech hlasy panu Sobotkovi, nějakou panu Haškovi. Sobotkovo vedení bude ale muset naředit vliv silných regionálních struktur - ne vůči centru, ale vůči řadovým straníkům. Prostě odblokovat systém voleb funkcionářů. Takže zavést stranická referenda, co největší zastoupení lidí na sjezdech. Aby vzniklo silné centrum a vlivná členská základna.

A.cz: Spíš jsem měl ale na mysli, zda na to bude mít Bohuslav Sobotka vůbec sílu a čas, pokud sestaví vládu a bude premiérem...

Když na to sílu a čas mít nebude, může to být jeho konečná v politice. Strana se mu může velmi snadno sesypat pod rukama. Myslím, že je v tom už trochu opatrnější než býval třeba Vladimír Špidla v roce 2002, který sice nemusel bojovat přímo s tímto typem problémů, ale nezvládal komunikovat ani se svým vlastním poslaneckým klubem a se svými regiony. Sobotka si musí uvědomit, že buď to zvládne sám, nebo - dokud je na koni - najde někoho, kdo začne stranu organizovat zevnitř. Jinak mu může strana vypovídat poslušnost z hlediska programu nebo loajality ke koalici - což je u sociálních demokratů celkem časté.

 

Právě se děje

Další zprávy