Zemanovci spustili kampaň za přímou volbu prezidenta

ČTK ČTK
29. 6. 2011 13:45
Hlavní tváří bude možný kandidát na prezidenta - Miloš Zeman
Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Michal Štůsek

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ) zahájila petiční kampaň za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů.

Petici mohou nyní lidé podepisovat na internetu. V srpnu a září chtějí zemanovci přímou volbu propagovat přímo v ulicích asi 80 českých a moravských měst.

Do kampaně se zapojí i čestný předseda strany Miloš Zeman. Expremiér o kandidatuře na prezidenta uvažuje právě v případě, že se bude konat přímá volba hlavy státu.

Vládní návrh na zavedení dvoukolové přímé volby prezidenta je podle Zemana v pořádku. Poznamenal pouze, že jeho strana by upřednostnila vyšší limit pro navržení prezidentského kandidáta. Místo podpisů 50 000 občanů by podle něj bylo lepší, kdyby k nominaci kandidáta bylo třeba přání alespoň 100 000 voličů.

"Záleží samozřejmě na počtu podpisů pod tuto petici," regoval na otázku, zda by se přímé volby hlavy státu zúčastnil. Bývalý premiér tak zopakoval své nedělní vyjádření, že nechce opakovat chybu z roku 2003, kdy neúspěšně kandidoval za svou ČSSD v parlamentní volbě prezidenta. V tajné volbě prezidenta Parlamentem podle něj daleko více než program rozhodují zákulisní dohody.

Podle SPOZ neklade strana důraz jen na přímou volbu prezidenta. Ještě důležitější je prý přímá volba starostů či primátorů. Podle představ SPOZ by se nekonala nezávisle na komunálních volbách. Starostou by se měl stát politik, který by dostal nejvíce preferenčních hlasů na nejúspěšnější komunální kandidátce.

Zeman hlavní tváří

Přímá volba prezidenta, starostů, hejtmanů a primátorů byla jedním z hlavních bodů volebního programu SPOZ před loňskými sněmovními volbami. Strana má podle svých lídrů po zisku peněz za svůj volební výsledek dost financí a nyní hledá "správnou investici do své práce".

Podívejte se, jak to loni vypadalo ve volební štábu SPOZ

 

Nechce prý čekat na krajské volby, ale oslovit občany už nyní. Přestože se kampaň nemá týkat jen prezidentské volby, dá se očekávat, že Zeman bude její hlavní tváří.

Byl by tak zřejmě prvním politikem, který by začal s vlastní prezentací před případnou prezidentskou volbou.

 

Právě se děje

Další zprávy