Zeman znovu ladil noty se šéfem odborů Zavadilem

ČTK ČTK
19. 4. 2013 18:43
U prezidenta byl v pátek i šéf Hospodářské komory Petr Kužel
Foto: Pavol Urbi, Aktuálne.sk

Praha - Prezident Miloš Zeman v pátek odpoledne přijal na Hradě předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila. Na neformální schůzce spolu mluvili o účasti hlavy státu na jednání tripartity či o přípravě opatření k oživení ekonomiky. Č

Zavadil byl za Zemanem na Hradě už podruhé. U prezidenta byl v pátek i šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Diskutovali o podpoře průmyslu a podnikání.

Prezident si odboráře pozval už koncem března. Po jednání pak nabídl, že by se zúčastnil zasedání tripartity. Chtěl by tak prý pomoci vzájemnému dialogu mezi vládou, odboráři a zaměstnavateli.

Příští tripartitní schůze se uskuteční 25. dubna, zaměří se právě na opatření na podporu ekonomického růstu a na minimální mzdu. Na ni podle mluvčí ale Zeman ještě nezamíří, přijít by měl předběžně až na další zasedání. To by se mělo podle plánu konat 27. června.

Jak na krizi a nezaměstnanost?

Vláda přišla před nedávnem s návrhem opatření, která mají zlepšit hospodářskou situaci Česka a snížit nezaměstnanost. Nyní seznam dopracovává patnáctičlenná komise ministrů, odborářů a zaměstnavatelů. Poprvé se sešla tento týden. Na krocích, které by měly vést k poklesu počtu lidí bez práce, panuje podle Kašparové shoda. Mluvčí uvedla, že se prezident zajímal o to, jak příprava dokumentu pokračuje.

Už na březnové schůzce Zeman podpořil i zvýšení minimální mzdy, která od roku 2007 činí 8000 korun. Zvednout by se podle prezidenta měla o 500 korun. Shodl se na tom s odboráři, kteří původně žádali přidávání o tisícikorunu.

Vztahy mezi odbory a pravicovou vládou byly dlouhodobě napjaté. Odboráři několikrát na protest opustili jednání tripartity. Ta pak loni sedm měsíců vůbec nejednala. Atmosféra ještě víc zhoustla po zářijové roztržce mezi Zavadilem a premiérem Petrem Nečasem (ODS). Předák totiž prohlásil, že Nečasova vláda je nejhorší od 50. let. Ministerský předseda se s ním odmítl setkat, dokud svá slova neodvolá. To Zavadil nakonec udělal. Zeman se se šéfem odborů léta přátelí. Tykají si.

Se šéfem hospodářské komory prezident jednal hlavně o podpoře průmyslu a podnikání. Kužel ČTK sdělil, že mluvili o možnostech zvýšení přílivu investic, legislativě, inovacích a výzkumu, učňovském školství i o ekonomické diplomacii. Na rozvoj Česka a jeho hospodářství měli pak oba "společné názory", uvedl Kužel.

 

Právě se děje

Další zprávy