Zeman jmenoval Horníkovou viceprezidentkou NKÚ

ČTK ČTK
11. 4. 2013 16:52
Poznamenal, že je rád, že Horníková byla do funkce vybrána bez zákulisních intrik

Praha - Do funkce viceprezidentky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) jmenoval prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dosavadní poslankyni vládní ODS Zdeňku Horníkovou.

Při jmenování prezident poznamenal, že je rád, že Horníková byla do funkce vybrána na základě demokratické volby v Poslanecké sněmovně, "která se vyhnula zákulisním intrikám".

Horníkovou jako kandidátku do funkce zástupkyně šéfa NKÚ Miloslava Kaly zvolila 3. dubna sněmovna. Šedesátiletá, nyní už bývalá poslankyně porazila v tajné volbě Radima Bureše z Transparency International, kterého navrhla vládní TOP 09. Její zvolení bylo údajně výsledkem dohody mezi vládními občanskými a opozičními sociálními demokraty.

Podle neoficiálních informací prý poslanci obou stran podpořili zvolení dosavadního viceprezidenta, bývalého poslance ČSSD Miloslava Kaly, který NKÚ do té doby vedl prozatímně, kandidátem na prezidenta úřadu. Výměnou za to pak prý dali své hlasy poslankyni Horníkové. Kalu Zeman jmenoval 22. března.

Podle Zemana výběr Kaly i Horníkové dokázal, že se demokratické politické strany dokážou "rozumným způsobem podílet na vedení NKÚ".

Prezident také konstatoval, že je velmi rád, že se Horníková do významné funkce v NKÚ nedostala na základě "nesmyslné evropské směrnice čtyřicetiprocentní kvóty pro ženy", ale na základě svých schopností. Horníkové předal kytici.

Poslankyně ztrácí jmenováním svůj mandát ve sněmovně, v dolní parlamentní komoře ji nahradí podnikatel z Trutnovska Martin Mečíř. Horníková sama oznámila, že rezignuje také na post předsedkyně občanských demokratů v Královéhradeckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy