Zelené karty pomohou především firmám, cizincům méně

Petr Holub
19. 8. 2008 14:12
Poslanci rozhodují o pracovní síle z východu
Úřadovna cizinecké policie. Ilustrační foto.
Úřadovna cizinecké policie. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sněmovna rozhoduje, zda zdejším podnikům zajistí příliv nekvalifikovaných zaměstnanců.

Pokud poslanci budou ve většině pro, vyjdou vstříc podnikatelům žádajícím levnou pracovní sílu z východu. Podmínky cizinců na českém pracovním trhu to však zlepšit nemusí.

Systém zelených karet, o němž se bude hlasovat, umožní českým firmám požádat o cizince v případě, kdy mají měsíc volné místo, které neobsadili zaměstnanci z Evropské unie.

Pak jim mohou zastupitelské úřady v Kyjevě, Hanoji, Ulánbátaru, Phnompenhu či Manile poslat požadované pracovníky bez další byrokracie. Když cizinec dorazí do Prahy, vyzvedne si na ministerstvu vnitra zelenou kartu a může pracovat.

Potřebujeme všechny profese

Co přinese zelená karta
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Co přinese zelená karta

Rychlost získání víza
Pracovní vízum: nejméně 4 měsíce
Zelená karta: nejméně 2 měsíce

Doba trvání víza
Pracovní vízum: na rok
Zelená karta: na dva roky, u vysokoškoláků na tři roky

Práce pro agentury
Pracovní vízum: zaměstnanec může být zapůjčován
Zelená karta: zaměstnanec nemůže být zapůjčován

Změna zaměstnání
Pracovní vízum: možné kdykoli
Zelená karta: v prvním roce není možné bez souhlasu zaměstnavatele

Ochranná lhůta
Pracovní vízum: od druhého roku, pokud bude zaměstnanec bez své viny propuštěn
Zelená karta: od prvního roku, pokud bude zaměstnanec bez své viny propuštěn

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí, Člověk v tísni

Cílem je snížit administrativní zátěž zaměstnavatelů, zdůvodňují zákon jeho autoři. Podniky už nebudou muset žádat o povolení na úřadu práce.

Seznam zemí, ze kterých bude možné zaměstnance vozit, vydá podle navrženého zákona ministerstvo vnitra. Stát však rezignoval na to, že omezí seznam profesí, které mohou na zelenou kartu pracovat. Snadnější přístup na trh práce budou mít i lidé bez kvalifikace.

Už loni Česko zaměstnalo 73 tisíc cizinců, podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase budou potřeba další: "Bez zahraniční pracovní síly se neobejdeme, poptávka po ní bude dokonce vyšší," předpověděl v rozhovoru pro Aktuálně.cz

Konec vykořisťování?

Zákon má podle autorů pomoci i samotným cizincům. Dnes jsou vykořisťováni agenturami, které zprostředkují práci v Česku.

Známý je případ Mongolů, kteří byli zaměstnáni v průmyslové zóně Plzeň-Borská pole, kde jim podnik vyplácel méně, než po nich vyžadovala agentura za ubytování a poplatky za zprostředkování. Mongolští zaměstnanci museli situaci řešit černou prací.
Pokud projde nový zákon, cizinci nebudou agentury potřebovat.

Proto vítají možnost zelených karet také nevládní organizace zaměřené na lidská práva. Upozorňují však, že situaci cizinců nezlepší tak, jak by to bylo možné.

Vydírání jako konkurenční výhoda

Zelená karta platí tři roky a u nekvalifikovaných zaměstnanců dva roky. Během prvního roku však nebudou smět hledat jiné zaměstnání a budou plně závislí na svém zaměstnavateli. Pokud jim zhorší pracovní podmínky, nebudou mít šanci se bránit podobně jako Mongolové v Plzni.

"Autoři zákona by měli vysvětlit, jaké jsou konkrétní důvody, proč nebudou mít zaměstnanci ze zemí mimo EU stejná práva jako Češi," zdůrazňuje hlavní námitku Jitka Polanská ze společnosti Člověk v tísni.

Souhlasí s ní i ekonom Daniel Münich z výzkumného ústavu CERGE-EI. "Je pravděpodobné, že to povede k případům přímého či nepřímého vydírání těchto zaměstnanců zaměstnavateli," potvrzuje. Pravidlo, podle kterého cizinci nesmějí během prvního roku opustit zaměstnání, podle něho zhoršuje konkurenční prostředí na trhu práce.

Ukazuje to na příkladu recese, kdy stát vydávání zelených karet zastaví. "Během recese pak budou mít firmy zaměstnávající cizince trvalou konkurenční výhodu. Ti nebudou smět svou práci zřejmě už vůbec opustit," upozorňuje Münich.

Mafie bez připomínek

Experti se shodnou i na tom, že zákon nemusí mafiánské praktiky při zaměstnávání cizinců vůbec odstranit. "Záleží na tom, jak bude fungovat, a to není dopředu jasné," říká ekonom Münich.

Společnost Člověk v tísni připomíná, že agentury budou mít i nadále možnost zprostředkovat cizincům práci bez omezení.

Zároveň není vyloučeno, že i člověk se zelenou kartou skončí na černém trhu práce. Firmy totiž nejsou nijak zavázány skutečně zaměstnat cizince, které si předtím vyžádaly. Také jim mohou bez omezení zhoršit pracovní podmínky podobně jako agentury.

Odbory dokonce vidí v zelených kartách ohrožení bezpečnosti. "Podniky budou nakupovat zajíce v pytli a vůbec nebudou vědět, jaký je pracovník, kterého jim úřady z Vietnamu nebo z Mongolska pošlou," varuje předseda svazu Kovo Josef Středula.

Podle Středuly se tím usnadní cesta do České republiky kriminálním živlům. "Pokud si zařídí zelenou kartu, dostanou se do země bez potíží. Nebudeme schopni to kontrolovat," říká odborář. Očekává, že proti takovému otevření Schengenského prostoru budou protestovat ostatní země Evropské unie.

"Nikde na světě nedostávají zelené karty nekvalifikovaní zaměstnanci," tvrdí Středula.

 

Právě se děje

Další zprávy