Žebříčku obliby opět dominují politici, kteří nevládnou

Zpravodajská směna
1. 2. 2010 18:23
Nejvíc ztratil Miroslav Kalousek z TOP09, získal lidovec Cyril Svoboda
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslední průzkum CVVM týkající se důvěry v české politiky přinesl napříč žebříčkem pokles.

Z první desítky nejlépe ohodnocených "pověst" oslabila hned osmi z nich. I nadále však platí, že žebříčku popularity vévodí jména, která reálně veřejnému životu v Česku nevládnou.

"Nyní vám přečtu jména některých politiku. U každého mi, prosím, řekněte, zda mu důvěřujete nebo nedůvěřujete, či neumíte posoudit. Případně zda tohoto politika neznáte." Zněla celá otázka, na kterou odpověděl každý z 1074 dotazovaných, kteří se v období 11.-18. ledna průzkumu zúčastnili.

Nejdůvěryhodnějším politikem je podle výsledků Centra pro výzkum veřejného mínění Karel Schwarzenberg. Ten obhájil první místo z listopadu 2009, kdy ústav udělal obdobný průzkum naposledy. Předseda TOP 09 v obou dvou případech získal 43 % důvěřujících.

Druhé místo obsadil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s 34 % a třetí skončil předseda SZ Ondřej Liška, který získal o 6 % méně. Těsně před stupněm vítězů zůstal Cyril Svoboda, který si jako jediný z první desítky oproti loňsku polepšil o dvě procenta a tentokrát získal důvěru 27 % dotazovaných.

Pátý skončil s 25 % předseda ČSSD Jiří Paroubek a o jedno místo za ním Miroslav Kalousek se 24 %, který ztratil sedm procent, což je nejvíce ze všech vybraných politiků.

Pražský primátor Pavel Bém obsadil společně se svými stranickými kolegy Mirkem Topolánkem a Ivanem Langerem desáté místo. V lednu jim podle průzkumu důvěřovalo 21 % odpovídajících.

Předseda KSČM Vojtěch Filip získal ještě o dvě procenta méně sympatizantů.

 

Právě se děje

Další zprávy