Zastupitelé kývli na rezignaci. Jančík začíná balit

Domácí Domácí
29. 7. 2010 16:27
Starosta Prahy 5 oznámil zastupitelstvu svoji rezignaci
Odstupující strarosta Prahy 5 Milan Jančík
Odstupující strarosta Prahy 5 Milan Jančík | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Starosta Prahy 5 Milan Jančík podle plánu oznámil na čtvrtečním jednání zastupitelstva svoji rezignaci. Kontroverzní politik ve funkci oficiálně zůstane do konce července, ale kancelář vyklidí už v pátek.

"K tomuto kroku jsem se rozhodl naprosto dobrovolně," prohlásil muž, který stál v čele městské části posledních osm let. Jeho záměr posléze v hlasování posvětilo 27 z 36 zastupitelů.

Městskou část až do říjnových komunálních voleb povede první místostarosta Petr Horák (ODS). Ten ale zřejmě nebude mít tak rozsáhlé kompetence.

Kritika z vlastních řad

Jančík dlouhodobě čelil kritice nejen od opozičních politiků, ale postavila se proti němu i část pražských občanských demokratů.

Už dříve přišel o křeslo místopředsedy pražské ODS, posléze rezignoval i na post předsedy strany v Praze 5. Neúčast v podzimních komunálních volbách oznámil už během června.

Někdejší místostarosta se do čela radnice dostal po volbách v roce 2002, což mezi jeho spolustraníky způsobilo rozkol. Část zastupitelů zvolených za občanské demokraty se proto ocitla v opozici.

Pozici obhájil o čtyři roky později, ačkoliv dostal v rámci kandidátky ODS druhý nejnižší počet preferenčních hlasů. Starostou byl znovu zvolen až napodruhé, když uzavřel koalici s ČSSD a částí SNK ED.

 

Právě se děje

Další zprávy