Zaorálek: Když Sobotka dovolí, budu ministrem rád

Martina Machová Martina Machová
7. 11. 2013 21:48
Rozhovor s místopředsedou ČSSD o budoucí vládě i poslancích ANO.
Lubomír Zaorálek.
Lubomír Zaorálek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Lubomír Zaorálek patří mezi politiky sociální demokracie, kterým udržení pozice Bohuslava Sobotky zajistilo i jejich vlastní pokračování v hlavním proudu strany, a tedy i šanci stát se novým ministrem.

V minulosti se totiž kvůli averzi ze strany prezidenta Miloše Zemana a dvojkolejnosti sociální demokracie o jeho pozici kandidáta na ministra zahraničí notně pochybovalo. Nyní, díky nepodařenému odstranění Bohuslava Sobotky, je téma opět nasnadě.

"Pokud bude vhodná příležitost a ukáže se to jako otevřená možnost, tak mne to určitě bude zajímat," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz, zda by rád usiloval o pozici, kterou v posledních stínových vládách zastával. S předsedou sociální demokracie se o tom po volbách ještě nebavil.

Zaorálek patří v rámci ČSSD skutečně k horkým favoritům, což dokazuje i předvolební příslib, který mu Sobotka dal. "Řekl mi, že pro něj není žádná alternativa na ministerstvo zahraničí," uvedl Zaorálek.

Podle něj zároveň nedojde k menšinové vládě samotné ČSSD, už jen proto, že vládnout v menšině s padesáti poslanci je podle něj nesmysl. "Všichni, co ho volili, mu dávají najevo, že ho nevolili, aby tam seděl a čekal na předčasné volby. To mu neprojde a nikdo mu to neodpustí," říká k váhání Andreje Babiše, předsedy hnutí ANO.

A.cz: Už se ví, kdo zaujme místa kandidátů na ministry, případně se stane skutečnými ministry místo těch, kdo vyjeli po volbách za prezidentem do Lán?

Lubomír Zaorálek: Už to nevypadá, že bude menšinová vláda sociální demokracie, takže pokud budeme sestavovat nějakou vládu, nebudeme mít všechny posty k dispozici a stínová vláda se může uplatnit jen částečně. Bude tu nějaká nová úvaha pana předsedy a bude muset zvážit, kde má dnes ty nejlepší figury pro posty, které budou přicházet v úvahu. Nevíme, co nás přesně čeká s hnutím ANO pana Babiše.

Babišovi nic než vládnout nezbude

A.cz: Hnutí ANO a Andrej Babiš se snaží přímé účasti na vládě vyhnout a tvrdí, že do vlády nepůjde.

To, si myslím, je otázkou krátkého času, kdy pochopí, že to nemůže udělat. Tlak veřejnosti by byl takový, že by to byla jeho první velká politická chyba. Všichni, co ho volili, mu dávají najevo, že ho nevolili, aby tam seděl a čekal na předčasné volby. To mu neprojde a nikdo mu to neodpustí.

Platí, že nová strana by se neměla cpát do vlády. Ale stát se nekorunovaným vítězem voleb, což Babiš de facto je, to je jiná situace. Po něm jeho téměř devatenáct procent voličů chce, aby něco dělal, ne aby se tu učil. Jemu neprojdou výroky: my jsme ještě nezkušení, musíme stát bokem.

Na to je odpověď, to jste nám zapomněli v těch volbách říci, že jste nezkušení a že to vůbec nedokážete dělat. Pokud zůstanou takto bokem, tak se taky muže stát, že se zesměšní.

A.cz: Takže myslíte, že se takto vyhnete rozhodnutí o tom, že byste šli do menšinové vlády s podporou dvou stran?

Když máte padesát poslanců, nemůžete dělat menšinovou vládu. To je nesmysl. To můžete dělat, když jich máte třeba osmdesát, ale s padesáti?

A.cz: A má sociální demokracie vůbec padesát poslanců? Přeci jen i sem se promítla povolební situace v ČSSD. Nebojíte se skupiny neposlušných poslanců, která může zůstat po nedělním ústředním výkonném výboru?

Vždycky máte ten problém. V životě jsem neviděl skupinu padesáti poslušných poslanců. To musíte zvládnout.

A.cz: Kdo by měl být jejich předseda. Jeronýma Tejce nechcete. Vidíte někoho v klubu, kdo by se na to hodil?

Netuším. Teď se řeší Jeroným Tejc, který tam nepatří. Myslím, že je tam více lidí, kteří by to mohli zkusit. Jsou tam šikovní poslanci, kteří nebyli ještě ani v jeho vedení a myslím, že na to mají.

První věc ale je, že by si měl Jeroným uvědomit, že nejde dělat předsedu na truc a že vztah k předsedovi strany pro předsedy klubu je klíčový.

Do čela klubu patří mladí

A.cz: Co by se stalo, kdyby Jeroným Tejc uhájil svůj post i při novém hlasování?

Všechno je možné. Tady se každou chvíli děje něco, co si nedovedu představit, tak vám nedokážu říci, co se stane.

A.cz: Vzal byste třeba vy místo v čele klubu?

Já se na to už asi nehodím. A to typově i tím, jak jsem ve Sněmovně fungoval. I členové mne moc nevidí jako předsedu klubu. Předseda poslaneckého klubu je taková organizační a komunikační práce.

Uhde se třeba kdysi stal předsedou poslaneckého klubu, ale to bylo taky pěkně legrační, protože na to nebyl. Děje se, že se jím stane někdo, kdo by už měl dělat něco jiného. Měl by jím být ale někdo, kdo má talent a chuť to dělat a budovat si pozici, než tam brát starého kozáka, protože tu má kontakty a ví, o čem to je.

Ale kdyby nebylo jiné řešení a všichni chtěli, tak bych asi byl ochoten leccos, ale myslím, že to není šťastné a elegantní řešení. Byla by to také zvláštní kumulace, já už ve vedení strany jsem.

Řekl mi, že nemá alternativu

A.cz: Jakou roli byste si pro sebe představoval po volbách vy? Jste stínový ministr zahraničí, budete chtít být skutečným ministrem?

Pokud bude vhodná příležitost a ukáže se to jako otevřená možnost, tak mne to určitě bude zajímat. A hlavně, pokud Bohuslav Sobotka setrvá v názoru, že se na to hodím.

Je pravda, že mi to dal najevo dost jasně již v předstihu před volbami. Tehdy jsme se dostali do zoufalé situace a uvažovalo se o přešupech a on mi řekl, že pro něj není žádná alternativa na ministerstvo zahraničí a vysvětlil mi, proč další jména pro mne nebudou alternativa.

Vím, že to myslel vážně, a když mu to zůstane a bude si to myslet i při jednáních o vládě, tak z mé strany bude zájem tuto oblast dělat. Jsem v tom docela srozumitelný, zajímá mne to a je to oblast, na kterou se dlouhodobě připravuji.

A.cz: Po volbách jste se o tom už nebavili?

Po volbách už jsme neměli čas se o tom bavit. Po volbách jsme se bavili o puči a o tom, že budeme mít víc času. Po tom předsednictvu jsme ještě seděli a Bohuslav Sobotka říkal: má to své výhody, děti mne konečně uvidí.

A.cz: Svěřil se vám před volbami, s kým ještě napevno počítá a nepatří teď mezi „pučisty"?

Situace se bude teď proměňovat. Ještě jsem o tom s ním nemluvil, ale vytvářejí se nové možnosti, které nejsou nezajímavé. Pokud to na ÚVV dokončíme a půjdeme do vyjednávání, tak některé věci se budou muset řešit jinak a nově.

A.cz: Řeknete mi, koho máte na mysli? Nějaké jméno?

Ne, to není moje role. Ale budu rád, když se k tomu co nejrychleji dostaneme. Ne, že bych bez toho nemohl být, ale přijde mi, že čas hraje proti nám. Vládne zde vláda, kterou nepokládám za zcela legitimní a jejíž mandát je poté, co byl SPOZ rozprášen, stal ještě pochybnější.

Znepokojují mne věci, které se dějí, a skoro se divím, kolik tady prochází podivuhodných personálních návratů lidí, kteří již byli kdysi vyexpedováni, protože byli neúnosní. Například na ministerstvu dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy