Za den v nemocnici až 200 korun, Heger chce zdražit

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 3. 2011 1:00
Zvýšení poplatků by musela doprovázet sociální opatření, dodává ministr
Hegerovy návrhy zatím moc velkou naději nemají, pochybují o nich i ODS a VV.
Hegerovy návrhy zatím moc velkou naději nemají, pochybují o nich i ODS a VV. | Foto: Jan Langer

Praha - Lídři koalice se po těžkých bojích o DPH a důchodovou reformu zakousli na středečním večerním jednání do další z klíčových změn.

Hostem byl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který vysvětloval plánovanou změnu zdravotnických poplatků.

U lékaře by se mělo platit 50 korun, za pobyt v nemocnici a návštěvu specialisty bez doporučení praktického lékaře až 200 korun. Zpoplatněna by měla být také doprava sanitkou a neakutní vyšetření. Ministerstvu chybí pro příští rok deset miliard korun, uvedla Česká televize.

Koalice se nicméně ve středu večer dohodla, že neplánuje zavedení poplatků "nad rámec koaliční dohody". Oficiálně však jednání nekomentovala. Mluvčí kabinetu Jan Osúch pouze oznámil, že se strany za jednací stůl znovu vrátí příští týden.

Podle smlouvy uzavřené loni mezi ODS, TOP 09 a VV se měla poplatkem regulovat návštěva ambulantního specialisty bez doporučení a měl se zvýšit poplatek za pobyt v nemocnici nejméně na 100 korun.

"Je možné uvažovat o zvyšování regulačních poplatků, které má své limity v tom, že zvyšování by musely doprovázet sociální opatření," řekl ČT Heger. Třeba právě navýšený poplatek za pobyt v nemocnici by se začal od příštího roku nově počítat do celkového ročního limitu. Ten je dnes u dětí a důchodců 2500 korun ročně, u ostatních dvojnásobek.

V současné době platí lidé 30 korun za návštěvu lékaře, 60 korun za pobyt v nemocnici. Za převoz sanitkou, který byl dosud zdarma, by měli lidé podle návrhu dát pět korun za každý ujetý kilometr.

Heger připouští, že poplatky by se zvyšovat nemusely, pokud by stát zvýšil úhrady, které dává stát pojišťovnám za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Jenže s tím nesouhlasí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Prosazujeme vyšší odpovědnost pro všechny účastníky systému, tedy pro zdravotní pojišťovny, zařízení i pacienty a také vyšší spoluúčast," řekl ministr financí.

"Pro mě je šokující, že doposud uvážlivý ministr Heger nám nějak julínkovatí," řekl stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Také od některých koaličních kolegů zaznívá na Hegerovu adresu kritika. Předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS) tvrdí, že zvyšovat poplatky bez motivace pacientů k úsporám v systému zdravotní péče je holý nesmysl. "Žádné zvyšování poplatků dokud nevyčerpáme všechny vnitřní zdroje, které ve zdravotnictví máme," uvedl také ministr dopravy Vít Bárta (VV).

 

Právě se děje

Další zprávy