Vysokoškoláků je moc, stát přitáhne kohoutek s penězi

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
18. 2. 2011 14:19
Školy budou dostávat peníze i podle úspěchů ve výzkumu a mezinárodních žebříčcích
Ministr školství Josef Dobeš.
Ministr školství Josef Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čím víc studentů, tím víc peněz. Systém, který roky fungoval ve financování vysokých škol, ministerstvo školství mění. Školy budou napříště peníze dostávat podle toho, jak úspěšní budou jejich absolventi.

Stát chce také zohlednit, jak se výzkumné univerzity prosadí v mezinárodním srovnání či zda vysoké školy dokážou spolupracovat se soukromými podniky.

Ministr školství Josef Dobeš představil své plány šéfům škol na zasedání pléna České konference rektorů v Plzni. Podle něj je vysokoškoláků příliš mnoho a školy se musí z kvantity přeorientovat na kvalitu.

"Podpora vysokých škol v nabírání dalších a dalších studentů vedla k tomu, že dnes do terciálního vzdělávání nastupuje už 70 procent odpovídající věkové skupiny. Současně však výsledky českého vysokého školství nejsou v mezinárodním měřítku vidět tak, jak by mohly a měly," řekl Dobeš rektorům.

Věcný záměr vysokoškolského zákona, který změny pro vysoké školy zavede, chce ministerstvo předložit vládě do konce roku. Rektoři ho dostanou už teď, aby mohli vznést připomínky.

Dolar za dolar

Podle Dobešova náměstka pro vysoké školy Jana Kouckého je studentů na vysokých školách na zemi typu České republiky příliš a školy se navíc budou muset připravit na odliv zájemců i kvůli populačnímu propadu. Poohlédnout by se měly kromě devatenáctiletých i po jiných věkových skupinách.

"Další vzdělávání zajišťují u nás skoro výhradně jiné subjekty než vysoké školy. Školy by se měly snažit v tomto prostoru uplatnit," říká Koucký.

Vysoké školy by měly třeba nabízet vzdělávání pro zaměstnance podniků. Stát je v tom chce podporovat systémem "korunu za korunu". Za každou korunu, kterou se jim podaří získat ze soukromého sektoru, stát chce přidat další korunu ze svého.

Stát má v plánu se na uplatnění ptát přímo absolventů. Jednou za dva roky bude stát dělat průzkumy, podle kterých zjistí nejen, zda bývalí studenti konkrétní vysoké školy mají nebo nemají práci, ale i jestli odpovídá jejich kvalifikaci.

"Zjistíme nejen, zda jsou absolventi zaměstnaní či ne, ale i jakou práci dělají a jak zpětně školu hodnotí," řekl Koucký.

Ministerstvo už ustoupilo od plánů zavést na vysokých školách zápisné, s další revoluční změnou, školným, se dál počítá.

 

Právě se děje

Další zprávy