Vyjednavač online: Veřejná volba je ústupek demokracii

Simona Holecová
8. 2. 2008 13:10
Na otázky čtenářů odpovídal exposlanec Miroslav Beneš
Exposlanec Miroslav Beneš online v redakci Aktuálně.cz.
Exposlanec Miroslav Beneš online v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanci a senátoři se blíží rozhodnutí, jak volit novou hlavu státu. Podle všeho chce ODS ustoupit ze svého požadavku, aby se volilo tajně.

Může však hrát veřejná volba do karet jejich kandidátovi Václavu Klausovi?

Nebudou se případní volitelé ze stran, které oficiálně stojí za Janem Švejnarem, bát projevit vlastní názor? Měla by ODS ustoupit, nebo ne?

Přečtěte si: Boj v zákulisí: ČSSD ovládla úvod prezidentské volby
Online přenos: ODS pro veřejnou volbu, počítá poslední hlasy

Zeptejte se muže, který při volbě prezidenta před pěti lety patřil k vyjednavačům občanských demokratů a lobboval u politiků z ostatních klubů. Miroslav Beneš, bývalý místopředseda ODS, začne odpovídat ve 13:35 online. Co si myslí o taktice ODS?

Odpovězeno: 08. 02. | 13:35Autor: Michal

Otázka: Je M.Šlouf nástrojem M.Zemana při získávání hlasů pro Klause mezi poslanci ČSSD?

Miroslav Beneš: Dobrý den, zdravím všechny. Nevím, kdo shání hlasy mezi poslanci ČSSD. Ale určitě je nepřesvědčí Miroslav Šlouf, jenom kvalita Václava Klause. Ať už si o něm myslí kdo z nás, co chce, musí uznat, že je to mimořádná osobnost. Navíc - prověřená lety ve veřejném životě.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:36Autor: Martin Škapík

Otázka: Pěkný den, chtěl bych se vážený pane zeptat, jestli ODS už začne jednat ve věci dětského kuřáctví, kdy denně začne zbytečně kouřit podle lékařů 105 dětí, ačkoliv kouření je klasifikováno jako řádná nemoc. Proč vést děti ke zdravému životu, když mají kouření jako JEDINOU DNES LEGÁLNÍ drogu? KuřákM

Miroslav Beneš: Nejlepší výchovou je příklad. Myslím, že specielně Václav Klaus svým celoživotním nekuřáctvím a celoživotním vztahem ke sportu je možná příkladem leckterým rodičům.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:37Autor: Vladimír

Otázka: Moc vám fandím, je opravdu možné, aby Václav Klaus vyhrál i veřejnou volbu?

Miroslav Beneš: Já jsem přesvědčen, že ano. Trochu pochybuji, zda to bude už dnes. Zřejmě zákonodárci si - podobně jako před pěti lety - potřebují vyzkoušet, že protikandidát se hledá opravdu těžko.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:38Autor: Tomáš

Otázka: Dobrý den, kolik Vám chybí hlasů pro tajnou volbu?

Miroslav Beneš: To, zda nějaký hlas chybí, se můžete dozvědět pouze a jedině po tajné volbě. Jak jste si jistě všiml, zřejmě se schyluje k volbě veřejné, a tak spekulace o výsledku v případě volby tajné zůstane spekulací.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:39Autor: Svatopluk

Otázka: Dobrý den, jak na Vás osobně působí mediální štvanice proti Václavu Klausovi?

Poslouchal jsem projevy některých pánů zákonodárců a nestačil se divit - tolik špíny a lží, nakydaných na osobu pana prezidenta. Je to nedůstojné

Miroslav Beneš: Je na každém zákonodárci, jakým způsobem se prezentuje. Přiznejme si na rovinu, že řadě lidí kolem nás imponuje poněkud útočný způsob, který na českou politickou scénu vstoupil v druhé polovině 90. let. Já jsem byl zastáncem stylu jiného a jsem rád, že žádný z našich prezidentů po roce 1989 takovýto hrubý styl nezastával.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:41Autor: martina

Otázka: je to pravda jak se předběžně píše že klaus už má své hlasy jisté? a to i v tom případě že opět za to zaplatí lid svou nedůvěrou, nespokojeností, rezignací k politikům? Fakt vám nevadí že lidi chtějí návrat slušnosti, morálky, čestnost? Znovu to politici ODS zkazí? A přímou volbu blokují?

Miroslav Beneš: Lidé - alespoň podle průzkumů - by chtěli, aby politici byli jiní, než jsou oni sami. Takový svět ale existuje jen v knihách Platona a dalších. Reálný svět je o nás takových, jací jsme. A nevyčítejme politikům, které jsme zvolili, že jsou takoví. Jsme-li demokraty, tak musíme uznat, že každého z politiků někdo zvolil. Prosím, zkusme to respektovat i v případě, že s někým nesouhlasíme.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:42Autor: Vladimír

Otázka: Myslíte, že se najde alespoň jeden statečný poslanec ČSSD který se odváží volit Klause veřejně?

Miroslav Beneš: Pokud vím, tak minimálně dva to již deklarovali. Že sociální demokracie patovou situaci po minulých volbách vyřešila tím, že ze svého středu dva non-komforní jedince vyloučila, možná povede k tomu, že se nikdo další takový nenajde. Koneckonců, proč by Jiří Paroubek tak intenzivně bojoval za volbu veřejnou.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:43Autor: John

Otázka: Musíte zvítězit za každou cenu!!!

Miroslav Beneš: Já osobně jsem byl v mládí sportovec. Běhal jsem na 800 metrů. Ano, chtěl jsem zvítězit za každou cenu. Mnohokráte jsem prohrál. Na dráze to bylo vždy jenom tím, že ten druhý byl lepší. Žel, v tomto souboji to tak nevidím.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:44Autor: borghi

Otázka: Dobrý den,
příliš nechápu, proč chce ČSSD veřejnou volbu. Vždyť jediná šance Švejnara je, pokud by někdo z ods hlasoval pro něj, ne? Děkuji za objasnění

Miroslav Beneš: Sociální demokracie dávno ví, že Jan Švejnar je pouhá figurka, která poslouží v této volbě. Zda se dostane do voleb dalších, je velmi diskutabilní, protože zvolen českým prezidentem nikdy být nemůže. Není to nic v mém názoru proti němu, ale jestliže komunisté řekli, že mu své hlasy ve třetím kole nedají, tak naprosto nechápu, kde by ty hlasy sehnal.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:44Autor: Martina

Otázka: Dobrý den, vyhraje dnes Václav Klaus?

Miroslav Beneš: Václav Klaus vyhraje. Jenom nevím, jestli dnes.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:47Autor: Češka

Otázka: Je to pravda že dnes rozhlas, televize, média nadržují ODS? Že si to ostatní uvědomují a proto už Klause nechtějí? Myslíte, že je šance aby byl zvolen ten koho chce většina obyčejných lidí nebo v naší zlodějské zemi vyhraje opět korupce? našlo už se 50 miliónů co se ztratilo na pražském magistrátu ?

Miroslav Beneš: Prezidentská volba opravdu není o 50ti milionech na pražském magistrátu. A já doufám, že pokročilý stav výpočetní techniky nakonec umožní "příjemce" těchto peněz odhalit. Pokud jde o korupci při volbě prezidenta, tak bych prosil, abyste zkusil svým kamarádům vysvětlit, jak při volbě tajné bude ten korupčník kasírovat, když to nemůže dokázat. Prosím, sdělte mi médium, které máte na mysli. Rád si na něj na chvilku přepnu.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:47Autor: Madla

Otázka: Kolik stojí hlas pro Václava Klause?

Miroslav Beneš: Myslíte ten v tajné volbě? :-) Věřte, že po minulé volbě, kdy získal hlas od 142 zákonodárců, tak se k tomu hlasu hlásilo minimálně 200 lidí. Asi by to bylo příliš nákladné.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:49Autor: já

Otázka: Při volbě prezidenta si vždy přeji, aby každý poslanec a každý senátor volil pouze sám za sebe, třeba tajně, ale tak, jak chce on, a ne aby za něho již předem rozhodl někdo jiný a on se pak o to víc bál volby veřejné. Je mi z toho špatně, co vám?

Miroslav Beneš: Garantuji vám, že v případě volby ideální, kterou popisujete, by již Václav Klaus byl zvolen prezidentem i na druhé funkční období. Výhrad k jeho prezidentování po dobu jeho působení v úřadu totiž mezi zákonodárci bylo výrazně méně, než zaznělo ve dvou a půl hodinách projevů.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:51Autor: Navarro

Otázka: Jakýchkoliv voleb veřejných bylo v minulosti dost a nepovažuji je (krom důvěry vládě) za demokratické. PROČ by proboha ODS měla ustupovat? Co se stane, když Úst.soud protáhne volbu o 2 týdny? Rädši později než špatně. Děkuji.

Miroslav Beneš: Souhlasím s vámi, že radši později než špatně. Ale všimněte si silného mediálního tlaku na ODS, aby přistoupila na volbu veřejnou. Já osobně bych prosazoval neustoupení a postup je přeci jednoduchý. Chtěli-li zastánci volby veřejné opravdu ji provést, tak měli předložit změnu zákona před zhruba dvěma měsíci. Jinak sice ústavní krize nehrozí - koneckonců po skončení mandátu prezidenta Klause, což bude někdy v březnu, přejdou pravomoci na předsedu vlády, Senátu a Poslanecké sněmovny a země bude žít dál. Ale chápu náročnost rozodování reprezentantů ODS a během pár minut se dozvíme výsledek.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:51Autor: Topolánek

Otázka: měním názor - ODS bude volit Švejnara!!!!

Miroslav Beneš: Internet je nejsvobodnější médium. Važme si toho. Ale současně - mějme také ke svobodě pokoru. Nedělejme ze sebe šašky. To platí i pro autora tohoto "žertu".

Odpovězeno: 08. 02. | 13:52Autor: utrat

Otázka: Švejnar dneska vyhraje. Vaše nafukanost je odpudivá.. Jste se to naučil od Klause?

Miroslav Beneš: Škoda, že se s vámi nemohu vsadit. Myslím, že dnes večer bychom spolu velmi smířlivě vypili velmi dobrou lahev na váš účet. Pan Švejnar dnes nebude zvolen.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:54Autor: Jan Holpuch

Otázka: Zdravím! Pokládáte průběh letošní volby prezidenta za natolik nedůstojný, že by pro Vás byl argumentem pro volbu přímou?

Miroslav Beneš: O přímé volbě všichni mluví ve chvíli, kdy selhává volba zastupitelská. Zatím ale žádní zastupitelé nebyli ochotni část svých pravomocí převést na přímo voleného prezidenta. Umím si představit, že například bude přímo volený prezident s pravomoci Senátu. To by ale znamenalo, že nepotřebujeme Senát. Umím si představit, že Poslanecká sněmovna část svých pravomocí v oblasti mediální předá přímo volenému prezidentu. Ale to si asi neumí představit Poslanecká sněmovna - jedno v jakém složení. Jsme v demokracii a v té má právo každý - vy i zákonodárce - si bránit svůj prostor. Nevyčítejme jim to.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:55Autor: Karel

Otázka: Proč se ODS tak bojí tajné volby, když tvrdí, že V. Klaus bude zvolen i veřejnou volbou? Je to proto, že "protihodnoty" vynaložené na zakoupení hlasů zkorumpovaných poslanců jiných stran by se tak staly vyhozenými oknem?

Miroslav Beneš: Velmi se omlouvám, ale ODS se stajné volby nebojí. Naopak ji vyžaduje a tudíž asi těžko může proplatit ty, kteří by slibovali svůj hlas.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:55Autor: Alexandr Beneš

Otázka: Koukejte ať vyhraje Václav Klaus,s pozdravem Beneš!!!

Miroslav Beneš: Zdravím. Miroslav.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:56Autor: Michal Chlad

Otázka: Dobrý den. Jak pravděpodobná je situace, že se nepodaří zvolit prezidenta dostatečně rychle a jeho odpovědnost přejde na jiné?

Miroslav Beneš: Při sledování dnešních projevů čelních reprezentantů politických stran by se mohlo stát, že se to stane. Jen počkejte za 14 dní, až začne sílit tlak na zákonodárce, ať už koukají "chodit do práce", něco pořádného dělat a zvolit prezidenta. Za což mimochodem jsou také placeni. Tak jako před pěti lety i letos se začnou ozývat racionální úvahy, že prostě někoho zvolit musí.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:56Autor: Miroslav

Otázka: Pane Beneš, proč nejste na seznamu kandidátů na prezindenta, když jste tak chytrý. Viz Vaše odpovědi níže :-(

Miroslav Beneš: Protože to bychom byli tři. :-)

Odpovězeno: 08. 02. | 13:57Autor: JK

Otázka: Zdravím. Je pravdou, že ODS je ochotná přistoupit na veřejnou volbu? Osobně bych viděl jako lepší také tajnou volbu, ale v současné situaci bych takový ústupek ze strany ODS uvítal - lepší veřejná dblokovaná volba, než volba žádná a další rána důvěře veřejnosti vůči PČR.

Miroslav Beneš: Toto zřejmě bude hrát dominantní roli při případném ústupku ze strany ODS. Ale je to draze vykoupený ústupek demokracii. To prosím, aby si každý uvědomil.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:58Autor: SISOJ

Otázka: Je po dnešku nějaký důvod,aby u všech dalších voleb(parlamentních, krajských,komunálních)byly plenty a vyhazovaly se peníze za hlasvací lístky.Rath to vyřešil s Bursíkem a Paroubkem velmi ekonomicky - odteď žádné zástěny - bude se volit veřejně.A pokud teď tak vždy!A nebo to platí jen kvůli Klausov

Miroslav Beneš: Ano. Tento postup demokratů je velmi zavádějící a připomíná totalitní praktiky. Byl bych rád, kdyby to opravdu bylo jenom kvůli Klausovi, nikoli kvůli nim samým.

Odpovězeno: 08. 02. | 13:59Autor: Miloš

Otázka: Všechny palce pro V.K. je nás hodně.

Miroslav Beneš: Ano, Václav Klaus v minulých pěti letech prokázal, že dokáže být prezidentem lidí. Což se možná některým politikům nelíbí.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:01Autor: nile

Otázka: Pěkně drahá volba za restituce círvím nezdá se vám ?? Co kdyby lidé chtěli restituci po církví kde brla jak mohla historie je toho plná a jak k tomu dojdou nevěřící a je jich v téhle zemi dost či lidé co s tímto nesouhlasí - mají poděkovat Melčákovi a Pohankovi za přeběhnutí ... ???

Miroslav Beneš: Melčák a Pohanka umožnili vznik vlády. Možná, že jim za to spousta lidí nadává, ale prokázali to, co politik umět musí: Schopnost kompromisu. Je škoda, že toho nebyla schopna celá sociální demokracie. Mohl být kompromis pro ni výhodnější. Pokud jde o restituce církevního majetku, já osobně, nejsa zákonodárcem, považuji vládní návrh za příliš vstřícný. Ale jednou se to vše vyřešit musí. Vládě patří dík za vyřešení 20 let řešeného problému.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:02Autor: Milan

Otázka: Musí to být strašné, když ve veřejné volbě přijdou narmar všechny ty nekalé snahy Dalíka a spol., že?

Miroslav Beneš: Naopak. Ve veřejné volbě se ukáží nekalé praktiky zřejmě někoho jiného.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:03Autor: kj

Otázka: Dobrý den! Chtěl bych se zeptat, co vedlo poslance a senátory ODS k tomu, že v okamžiku, kdy domluvil předseda Topolánek, opouštěli hromadně sál. Nechápu bohorovnost volených zástupců, kteří i z této důležité volby vytvářejí tradiční parlamentní frašku.

Miroslav Beneš: Zkuste někdy se svými 280 kamarády či přáteli či spolužáky si sednout v jedné místnosti na 3 hodiny. Zjistíte, že nevydržíte ani do projevu Topolánka. Nebylo to pouze o zákonodárcích ODS, ale ve všech lavicích byla volná místa. Jinak si také myslím, že ty tři hodiny měli vydržet.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:04Autor: Honza

Otázka: Můžu se vás zeptat co si myslíte o přímé vobě prezidenta?

Miroslav Beneš: Já myslím, že máme tradici nepřímé volby. Ale nepovažuji to za zásadní věc. Zásadní jsou změny kompetencí, které posílí přímo voleného prezidenta. Jinak v přímé volbě prezidenta by asi Václav Klaus problémy neměl.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:06Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den, považujete veřejnou volbu prezidenta za demokratický? Dnes se přeci volí hlava státu, tedy řekněme morální vzor všech občanů bez rozdílu politické příslušnosti. Nemyslíte, že se jedná o jakousi pomstu pana Paroubka za to, že ho pan prezident nepověřil sestavením vlády v druhém pokusu?

Miroslav Beneš: Chování Jiřího Paroubka se příznivcům Václava Klause nelíbí. Zatímco ti, kteří by rádi Jana Švejnara, mu tleskají. Prosím, aby se všichni zamysleli nad tím, zda toto chování je chováním, které má za cíl demokracii posílit nebo oslabit.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:06Autor: Jakub

Otázka: Kdo bude prezidentem?Jak to teď vypadá.Děkuji

Miroslav Beneš: Jak jsem říkal: Václav Klaus. Jenom nevím, zda to bude dnes.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:07Autor: Victor

Otázka: Držím palce! Co vůbec teď děláte, pane Beneši?

Miroslav Beneš: Živím se prací a pracuji jako konzultant na různých projektech.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:11Autor: Dick

Otázka: Proč tedy nemá ODS žádného poslance schopného kompromisu jako p MElčák a POhanka

Miroslav Beneš: Po volbách 2006 bylo 100 hlasů na levici a 100 hlasů na středo-pravici, přičemž Paroubkova politika vedla k ostrému rozhraní a neschopnosti vytvořit širší koalici. Nepochybně se snažil o to získat zodpovědné poslance v ODS, ale neuspěl, prohrál, což si dodnes nechce přiznat. V politice - stejně jako ve sportu - platí, že chcete-li příště vyhrát, musíte se se svou prohrou smířit.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:12Autor: Michal

Otázka: Myslíte, že připadá v úvahu, že některý s poslanců či senátorů zvedne ruku pro pana Švejnara, nebo opravdu je ODS tak jednotná jak říká a bude volit pana Klause?

Miroslav Beneš: ODS díky své jednotě před pěti lety docílila zvolení Václava Klause a je si toho vědoma.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:13Autor: Tomash

Otázka: Proč se tak bráníte změně?Chcete pokračovat v modré totalitě?Nechcete vidět zápory a totální přehmaty V.Klause?

Miroslav Beneš: Myslím si, že jsem se vedle Václava Klause pohyboval dlouho a mohl bych dlouze vyprávět i o jeho negativních vlastnostech. Ale o spoustě lidí neumím hovořit ani o jejich přednostech. Rozuměl bych, kdyby pan Švejnar ohlásil kandidaturu za pět let, přihlásil se někde do komunálních voleb, stal se starostou a ukázal, jaké politické názory je nejen schopný odkývat, ale také prosazovat.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:14Autor: Richard

Otázka: Nevite nahodou, jestli si pani Svejnarova bere dovolenou pouze na volby prezidenta v CR a bude z toho tvorit placenou stud. praci, jak sama napsala v priloze LN (tedy business) nebo v pripade vitezstvi manzela bude mit dovolenou po celou dobu jeho prezidentovani a bude trvalym zpravodajem pro. USA ?

Miroslav Beneš: Myslím,že řešíme naprosto nesmyslnou situaci. Pan Jan Švejnar prezidentem zvolen nebude a pouze posloužil jako nástroj - antiklaus.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:15Autor: volič2

Otázka: "Nepodpořím vládu založenou na přeběhlících"! a pro St.Grosse "Vaši vládu budu jmenovat, až mi doložíte, že máte ve sněmovně většinu" (Gross tehdy musel donést 101 podpisů, Toplánek ne) To jsou slova V.Klause. Mám si i po těchto jeho prohlášeních a myslet, že je v názorech konzistentní?

Miroslav Beneš: Své názory v těchto konkrétních dvou případech sdělil, aby posunul politickou scénu. Když neuspěl ve své představě, musel akceptovat realitu a tou je nadpoloviční většina hlasů ve sněmovně. To by musel i jakýkoli jiný prezident.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:16Autor: Twisted

Otázka: Pane Benes, proc jste nazval v teto diskuzi ustupek ODS od tajne volby k volbe verejne za "draze vykoupený ústupek demokracii"? Muzete mi vysvetlit co je na verejne volbe nedemokratickeho? Jinak pusobite trosku paranoidne a strasite lidi. Dekuji.

Miroslav Beneš: Nemyslím si, že straším lidi. Přečtěte si Ústavu a to, že poslanec je odpovědný svému svědomí. Volba veřejná z něj činí nástroj stranického sekretariátu. Prosím, buďme na to velmi citliví.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:17Autor: jakub chvojka

Otázka: Dobrý den.Pane Miroslave Beneši, pokud Vám jde o důstojný průběh volby prezidenta(deklaruje to ODS i pan premiér) proč přímo ve své on-line odpovědi na otázku"borghi"přispíváte k protichůdnému efektu. Žádám Vás o vysvětlení proč nazýváte regulerního kandidáta na prezidenta figurkou?

Miroslav Beneš: Dobrý den. Prosím, podívejte se na matematiku dolní a horní komory. Zjistíte, že bez masové podpory komunisté nemůže být pan Švejnar zvolen. Ti již dávno řekli, že pouze podpoří jeho postup do dalších kol, ale nedají mu hlasy v kole třetím. Firgurkou jsem jej neoznačil já, ale oni. Že na to přistoupil, je věc jeho.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:18Autor: Pavel

Otázka: Pane exposlanče, vy opravdu nevidíte jak mezi lidmi je silná kritika arogance a nabubřelosti pana Klause,? To jste v ODS fakt slepí?? Preference jdou dolů,vše jste zkazili a kazíte dál. Váš bývalý volič.

Miroslav Beneš: Leccos vidím, ale rozhodně si klesající preference ODS nemohu spojovat s prezidentováním Václava Klause.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:19Autor: Foxman

Otázka: Pane Beneši, na mistě ODS bych típnul tipec KDU s jejich majetkovým vyrovnáním církvím, kterým prý bylo cosi ukradeno, které však celá staletí drancovali svět tím nejkrutějším způsobem, zkonfiskovali neuvěřitelné množství majetku jinak smýšlejícím a jinak věřícím lidem.Co Vy na co?

Miroslav Beneš: Před chvíli jsem omylem řekl, že je to problém, který se řeší dvacet let. Pardon. Je to let 90, od roku 1918. Raději bych to měl za sebou.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:19Autor: MV

Otázka: Dobrý den, pane Beneši, bez ohledu na dnešní volbu, jak se máte?

Miroslav Beneš: Děkuji. Fajn. :-)

Odpovězeno: 08. 02. | 14:20Autor: Hannosh

Otázka: Prezidentská volba by dle mého názoru měla mít určitou důstojnost, noblesu. Co po dnešku říkáte srovnání Bursíka a Mejstříka se Sládkem? Není na místě pískat?

Miroslav Beneš: Lid si zvolil Sládka. Pak si zvolil Bursíka a Mejstříka. V případech Sládka již prozřel... :-)

Odpovězeno: 08. 02. | 14:23Autor: Max

Otázka: Zdravím Vás, pane Beneši.Myslíte si, že kdyby nebyla odhalena schůzka pana Weigela s panem Šloufem, tak by se volilo tajně? Držím Vám, tedy přesněji řečeno, nám všem, palce, a věřím, že pan Klaus bude nadále prezidentem ČR.

Miroslav Beneš: Nevím, co pánové řešili. Ale zavdali příčinu - jakkoli to bude asi o něčem jiném. Co mě ale nejvíc zaráželo, je onen pingl, slovy Ondřeje Neffa, který zrovna tohle natočil. Kdyby tak byly natočeny a promítnuty všechny jiné schůzky... Ať je to fér.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:24Autor: Michal Macek

Otázka: dobry den.hypoteticky.....byla by to skutecne pro ODS takova trgedie kdyby se prezidentem stal p Svejnar?myslite ze by se nechal ovladat Proubkem a spol?neni to nakonec jedno?

Miroslav Beneš: Ale pan Švejnar nebude zvolen prezidentem. Můžu z toho mít radost, nebo mě to může mrzet, ale jednoduše si sečtu potenciální hlasy, poslechnu si stanovisko komunistů ke třetí volbě a konec.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:25Autor: Roman

Otázka: Dobrý den,proč nepřipomenete panu Paroubkovi,že v minulé volebním období mohli Sociální demokraté i za přispění marťanů v pohodě zvolit přímou volbu prezidenta a vůbec na tom neměli nejmenší zájem a teď to mají jako svoji modlu.Děkuji Roman

Miroslav Beneš: Pro pár pamětníků: Tehdejší předseda sněmovny Luboš Zaorálek byl jeden ze tří, kteří nehlasovali pro volbu tajnou. Všichni ostatní ji podpořili. Ale to je informace pro historiky. Pro současnost: Ať si udělá každý názor sám.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:26Autor: Petr

Otázka: Jedině tajná volba je anti-korupční.Souhlasíte?Korumpující v připadě tajné volby přeci nemůže znát výsledek svého snažení.Podívejte,jak Špidlo zatočil s Rusnokem,když volil Klause a k tomu duce Paroubek směřuje partaj.

Miroslav Beneš: Špidla zatočil s Rusnokem, protože Rusnok řekl, že volil Klause v tajné volbě. Což je to nejnedemokratičtější trestat člověk za jeho názor, ke kterému se přizná. Něco podobného vidíme i dnes.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:28Autor: hana

Otázka: neni vam hanba vyjednavat za lidi kteri neplni dane slovo a povisuji se nad obycejne lidi

Miroslav Beneš: Nevím, jestli lobbuji. Rozhodně nevyjednávám. To bych asi neseděl v redakci Aktuálně.cz. A říkám své názory. Před pěti lety jsem představoval člověka, o kterém jsem byl přesvědčen, že ze všech kandidátů byl nejlepší. Za těch pět let to dokázal nejenom mně, ale další více než polovině populace. Zkuste najít někoho takového z okruhu blízkých vám. Nepochybně bude dobrým prezidentem. Zatím ho nemáte.

Odpovězeno: 08. 02. | 14:30Autor: Zuzana

Otázka: Dobrý den, pane Beneši. Nemám žádnou otázku. Jen si moc a moc přeji, aby byl dnes zvolen prezidentem opět Václav Klaus. Je to první prezident České republiky, kterého si vážím a jsem na něho pyšná. Nechci za prezidenta člověka, kterého neznám a který tady většinu svého života nežil.

Miroslav Beneš: Takových je nás víc. Třeba nám to vyjde. :-) Třeba už dneska. Loučím se a děkuji za váš čas. Miroslav Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy