Vodrážkův výbor přijal usnesení proti Lukašenkovi

Tereza Šídlová
19. 1. 2011 15:14
Žádají propustit uvězněné oponenty tamního režimu
David Vodrážka, předseda zahraničního výboru
David Vodrážka, předseda zahraničního výboru | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda zahraničního výboru poslanecké sněmovny a bývalý místopředseda ODS David Vodrážka se pustil do obhajoby lidských práv v Bělorusku - posledního evropského diktátora Alexandra Lukašenka žádá o propuštění politických vězňů. 

„Zahraniční výbor odsuzuje povolební zásah bezpečnostních složek proti demonstrantům i represe, které běloruský režim uplatňuje vůči opozici. Žádáme pruštění všech nezákonně zadržených a vězněných účastníků těchto demonstrací," stojí v usnesení, které výbor přijal.

Usnesení, které přijali poslanci, nepůjde na plénum sněmovny.

"Jde o potvrzení postoje České republiky. Pokud se bude téma projednávat na půdě EU, například, může to tam zaznít," uvedla místopředsedkyně výboru Lenka Andrýsová (VV) ke smyslu celého usnesení.

Jel bych znovu

Přestože byl šéf výboru a bývalý místopředseda ODS Vodrážka kritizován, že se výboru málo věnuje, na podzim jednu zemi v diplomatické roli navštívil - a bylo to právě Bělorusko. 

Společně s místopředsedou výboru Janem Hamáčkem (ČSSD) tam vycestovali i přesto, že jejich cestu původně organizační výbor sněmovny zamítl. Vyrazili pak na vlastní pěst a Bělorusku se hodlají věnovat dál. 

„Dohodl jsem se s ministerstvem zahraničí na výměně informací a jsme dlouhodobě v kontaktu s českými neziskovými organizacemi a jsem připraven podpořit opozici na případném setkání. Cestu do Běloruska zvažuji zopakovat, záleží na konkrétní situaci v Minsku," řekl Vodrážka

Sankce proti vůdcům

Podobně, ale diplomatičtějším slovníkem  se k situaci v Bělorusku vyjádřilo už dříve ministerstvo zahraničních věcí.

„Česká republika má velmi jasné stanovisko, že při vší vstřícnosti, kterou jsme vůči Bělorusku prokázali pozváním do programu Východního partnerství a podporou běloruských ambicí v Bruselu, poté co se stalo, musíme začít přemýšlet o velmi tvrdém postoji," uvedl při setkání s představiteli běloruské opozice ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Svou představu český šéfdiplomat upřesnil na přednášce o budoucnosti české zahraniční politiky v pondělí: ministr by byl pro zavedení sankcí vůči představitelům režimu, například omezení jejich možností vycestovat ven.

Ministr také začátkem týdne zdůraznil, že obhajoba lidských práv ve světě musí být i nadále důležitou součástí české zahraniční politiky, s tímto přístupem počítá i v nové koncepci diplomacie.

 

Právě se děje

Další zprávy