Vlček se vrací, ČSSD jej pustila do voleb na senátora

Martina Machová Martina Machová
11. 11. 2011 19:01
Loni musel z vrcholné politiky odejít kvůli aféře "Pytlík"
Miloslav Vlček na své poslední předvolební konferenci v roce 2010
Miloslav Vlček na své poslední předvolební konferenci v roce 2010 | Foto: Petr Protivánek

Praha - Někdejší předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který musel loni před volbami kvůli aféře "Pytlík" odstoupit z kandidátky a odejít z vrcholné politiky, hlásí návrat.

Předsednictvo ČSSD ho - spolu s dalšími čtyřmi nominanty - posvětilo pro stranické primárky na senátora v okrese Šumperk.

Sám Vlček Aktuálně.cz svůj zájem o senátorské křeslo potvrdil.

Zda bude skutečně příští rok na podzim za ČSSD kandidovat, rozhodnou delegáti příslušné stranické konference. Ta se bude konat 19. listopadu.

Politickou kariéru Miloslava Vlčka zhatila jeho neschopnost věrohodně vysvětlit svůj vztah s bývalým poradcem, prostějovským podnikatelem Petrem Vrtalem. Tvrdil, že ho zná jen zběžně, ačkoli pro něj Vrtal pracoval.

Lži a miliony v pytlíku

Vlivný sociální demokrat se začal zaplétat do svých vyjádření kvůli sporné dotaci ve výši 25 milionů na výstavbu neziskového sportovního centra, která ovšem skončila v harrachovském luxusním hotelu.

Ulpělo na něm podezření, že za peníze pro Vrtala lobboval ve sněmovně v rámci takzvaného "porcování medvěda", díky němuž posílali poslanci peníze na projekty do svých regionů. On sám nařčení odmítal.

Později ale mimoděk přiznal, že porušil zákon proti praní špinavých peněz, když v roce 2005 vracel svému asistentovi Zdeňku Klapkovi peníze z ruky do ruky. O částku se později oba muži soudili.

Když se deník Aktuálně.cz Vlčka ptal, zda se domnívá, že se již od všech podezření očistil, odvětil: "Nechám to na voličích." Nicméně kauza jej již zjara stála místo v čele olomoucké krajské organizace.

Šabatová a ti ostatní

Kromě Vlčka v pátek v podvečer socialisté posvětili i další jména pro stranické primárky.

Anna Šabatová
Anna Šabatová | Foto: Ludvík Hradilek

Zatím jediným kandidátem na senátorku v obvodě Praha 2 je Anna Šabatová, někdejší zástupkyně ombudsmana Otakara Motejla, která se o post následně v barvách ČSSD ucházela.

V Jablonci bude s nejvyšší pravděpodobností kandidovat liberecký hejtman Stanislav Eichler, je totiž stejně jako Šabatová jediným kandidátem. Z hejtmanů Lidový dům posvětil ještě jméno pardubického hejtmana Radko Martínka pro obvod Svitavy.

Zde se ale dá očekávat souboj. O zdejší kandidaturu se uchází celkově tři lidí, mimo jiné i poslanec Václav Neubauer.

 

Právě se děje

Další zprávy