Nežijme v iluzi. Vláda má problémy, přiznali Pekarová Adamová i Fiala na sněmu TOP 09

Radek Bartoníček ČTK tok Radek Bartoníček, ČTK, tok
Aktualizováno 11. 11. 2023 15:56
V čele vládní strany TOP 09 zůstane šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Na sobotním sněmu neměla protikandidáta. Prvním místopředsedou se stal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, nahradil Tomáše Czernina, který už nekandidoval. Na sněmu vystoupil také premiér a šéf ODS Petr Fiala, který přiznal, že ne všechno se vládě daří. Jasně se ale postavil za další spolupráci s TOP 09 a KDU-ČSL.
Markéta Pekarová Adamová na sjezdu TOP 09 v listopadu 2023.
Markéta Pekarová Adamová na sjezdu TOP 09 v listopadu 2023. | Foto: ČTK

Pekarová Adamová obhájila funkci předsedkyně TOP 09 jednoznačně. Neměla protikandidáta a získala 142 hlasů ze 177. I tak ale někteří delegáti vyjadřovali obavu, aby TOP 09 postupně nesplynula s ODS a zachovala si svou identitu, ačkoli nikdo nekritizoval přímo Pekarovou Adamovou. Delegáti zároveň upozorňovali, že mezi voliči klesá podpora vládních stran, včetně TOP 09.

Spíše opatrná sebekritika ostatně zazněla i v projevu šéfky strany. "Po dlouhých letech vlády populistů naprosto zosobněných od jakýchkoliv hodnot a morálky prožíváme obzvlášť složitou dobu. Neměli bychom žít v iluzi, že naprosto vše děláme dobře. Pokud propadneme sebeklamu vlastní neomylnosti, velmi brzy na to doplatíme," varovala předsedkyně.

Doplnila, že TOP 09 musí voličům výrazněji ukazovat své schopnosti. "Víme, že kroky, které děláme, nejsou obecně přijímány s nadšením. Naši voliči neodpouští a mají nejvyšší očekávání," prohlásila Pekarová Adamová.

Zároveň reagovala také na některé kritické hlasy v zákulisí, podle kterých strana ztrácí svou identitu a neprosazuje dostatečně svůj program. "TOP 09 je v rámci koalice tím nejsilnějším hlasem pro rozpočtovou zodpovědnost. Vnímám znepokojení některých z vás, že se nedaří přesvědčit partnery ve vládě k ještě razantnějším úsporám. Nicméně ve vládě je pět stran a my jsme tak odsouzeni ke kompromisům," uvedla.

Na sněmu jako první z hostů vystoupil premiér Petr Fiala, předseda ODS, která spolu s TOP 09 a lidovci tvoří vládní koalici Spolu. Pochvaloval si spolupráci s Pekarovou Adamovou i dalšími politiky této strany, včetně dvou ministrů. Varoval ale před hádkami v koalici. "Je to cesta, jak odevzdat moc extremistům. Je třeba vyhrát další volby, aby se nevrátily temné časy," tvrdil.

Nicméně i v jeho projevu zazněla mírná sebekritika. "Jsou věci, které se nedaří tak rychle, jak bychom si všichni společně přáli. To je pravda. Ale z těch problémů udělejme výzvy a příležitosti, nerezignujme na změny a statečně se vyrovnávejme s tím, co přináší současná rozbouřená doba," uvedl premiér.

"Nepropadejme ani poraženectví, ani takzvané blbé náladě, není pro to žádný důvod. Pokud chceme být úspěšní, tak se nesmíme vymlouvat na nepříznivou situaci kolem nás, na nepřátelská média a na zdivočelou opozici. Máme to ve svých rukách, držme spolu a výsledek se dostaví," dodal. 

Petr Fiala na sněmu TOP 09 v listopadu 2023. | Video: Radek Bartoníček

Hovořil také o koalici k evropským volbám. V nich budou mít ODS, TOP 09 a lidovci opět jednu kandidátku jako koalice Spolu, a to i přesto, že se názory na evropskou politiku jednotlivých stran značně odlišují.

"Bylo to složitější rozhodování než v jiných případech. Ano, rozdíly mezi ODS a TOP 09 v evropských otázkách jsou v některých věcech asi větší než v domácí politice. Tady jde ale pouze o rozdíly v akcentu, nikoliv v celkovém přesvědčení. Proti nám budou stát v těchto volbách ti, kterým na Evropské unii vůbec nezáleží, kteří ji nanejvíc chápou jako nějaký stroj na dotace nebo univerzální výmluvu pro všechno, co se jim nepodařilo," uvedl premiér na sněmu.

Nejvýraznější změnou ve vedení TOP 09 je volba nového muže na pozici prvního místopředsedy strany. Tím se stal ministr zdravotnictví a vicepremiér Vlastimil Válek, který získal 167 hlasů ze 177. Dosavadní první místopředseda, senátor Tomáš Czernin, už na tento post nekandidoval. Na místo zástupce Pekarové Adamové získal nominaci také předseda poslaneckého klubu Jan Jakob, který ale oznámil, že bude kandidovat na na řadového místopředsedu.

Řadovými místopředsedy nakonec byli zvoleni Czernin, Michal Kučera a Matěj Ondřej Havel. V opakované volbě sestavu doplnila poslankyně Martina Ochodnická.  Ani ve třech kolech dnešní volby místopředsedů naopak neuspěl na sněmu TOP 09 šéf poslanců vládní strany Jan Jakob.

V materiálech určených pro sněm šéfka TOP 09 uvedla, že prioritami strany jsou čtyři E, tedy ekonomika, ekologie, Evropa a euro. "Vládnout musíme s jasným plánem, sebevědomým programem a zdravými ambicemi," napsala Pekarová Adamová.

Video: "Za to bych si nafackovala." Pekarová Adamová o svých chybách, svetru i plánech vlády (21. 4. 2023)

Spotlight Aktuálně.cz - Markéta Pekarová Adamová | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy