Vláda zatím nemocenskou nemění, čeká na Ústavní soud

red dom
28. 4. 2008 15:25
Premiér: Nemáme písemné odůvodnění rozsudku
Ministr práce Petr Nečas.
Ministr práce Petr Nečas. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Místo aby se dohodla, jak se bude platit nemocenská v prvních dnech nemoci, vzkázala dnes vláda Ústavnímu soudu, že nerozumí odůvodnění, proč minulý týden označil nynější podobu nemocenské za neústavní.

Soud zrušil právě to ustanovení zákona, podle něhož od ledna tohoto roku nedostává nemocný zaměstnanec v prvních třech dnech nemoci žádné peníze. Socialistická vláda před tím přiznávala nemocným část výdělku  - značně sníženou proti normálnímu platu.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dal najevo, že s verdiktem soudu nesouhlasí. "Odůvodnění, které je na webových stránkách Ústavního soudu není to pravé. Není to zrovna povedený text," uvedl dnes po jednání vlády s tím, že z obsahu neplyne, v čem jsou první tři neplacené dny nemoci protiústavní.

Nečas a také premiér Topolánek poté řekli, že čekají na písemné zdůvodnění, které však podle nich vláda zatím nedostala. To byl také podle nich důvod, proč zatím kabinet odložil rozhodnutí, jak sporné ustanovení zákona napraví.

Premiér i ministr Nečas uvedli, že budou verdikt Ústavního soud respektovat. Ministr financí Miroslav Kalousek pak v neděli České televizi řekl, že to bude takové řešení, které vyhoví rozsudku, ale zároveň bude co nejblíže nynější praxi.

Petr Nečas řekl, že v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím, kdy platil benevolentnější zákon, ubylo o 28 procent práce neschopných lidí a o 11 procent se snížil počet prostonaných dnů.    

 

Právě se děje

Další zprávy