Vláda přišla kvůli skandálu s opisováním o dalšího ministra. Krčál rezignoval, nahradí ho Maláčová

Kateřina Frouzová Markéta Šrajbrová ČTK Kateřina Frouzová, Markéta Šrajbrová, ČTK
Aktualizováno 17. 7. 2018 17:14
"Nechci být zátěží, jak pro vládu, tak pro sociální demokracii," řekl na mimořádné tiskové konferenci Petr Krčál.
Petr Krčál. | Video: DVTV

Praha - Nová vláda premiéra Andreje Babiše přišla o dalšího ministra. Šéf resortu práce a sociálních věcí Petr Krčál oznámil, že kvůli skandálu se svou bakalářskou prací podá demisi. Na jeho místo nastoupí Jana Maláčová, která je v současnosti na ministerstvu ředitelkou odboru rodinné politiky a politiky stárnutí.

Krčála o místo připravilo podezření z plagiátorství. Podle serveru Seznam.cz se některé pasáže jeho vysokoškolského textu shodují s jinými pracemi na podobné téma. "Na jejím vypracování jsem strávil mnoho času. Připouštím, že v jejím obsahu mohlo dojít k pochybení," uznal Krčál na tiskové konferenci. 

"Nechci být zátěží, jak pro vládu, tak pro sociální demokracii. Nechci, aby tato situace jakkoliv zatěžovala moji rodinu. A nechci, aby ohrozila mé zdraví, protože jsem se v minulosti léčil a prodělal těžké onkologické onemocnění, které bylo tehdy spojené také se stresem," dodal Krčál.  

Předseda ČSSD Jan Hamáček Krčálovo rozhodnutí ocenil. "Chci Petrovi poděkovat za jeho nelehké rozhodnutí, za práci, kterou odvedl při rozjezdu fungování ministerstva práce a sociálních věcí," řekl Hamáček. 

Zároveň oznámil, že již premiéra Andreje Babiše informoval o jeho nástupci. Tím by se měla stát Jana Maláčová, která na ministerstvu působí jako ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí. "Paní Maláčová je odbornicí na tuto problematiku. Je to členka sociální demokracie, na ministerstvu působí, takže nebude mít problém převzít štafetu po Petru Krčálovi," zdůvodnil její výběr Hamáček. 

Maláčová na ministerstvu pracuje od roku 2015, předtím působila na Úřadu vlády, v Kanceláři Senátu a na ministerstvu pro místní rozvoj.

Krčála k odchodu vyzývali straničtí kolegové

K odchodu z vedení resortu vyzývali Krčála i jeho straničtí kolegové v případě, že by ministr nedokázal věrohodně vysvětlit, proč se v jeho práci objevilo tolik pasáží prakticky shodných s jinými texty.

"Nebylo by fér, kdybych zástupce koaličního partnera vyzýval k rychlému odchodu z ministerské pozice a vůči vlastním lidem jsem se tvářil, že mě to nezajímá. Ten přístup musí být stejný," řekl před tiskovou konferencí Aktuálně.cz místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický. Narážel tím na případ nyní již bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO).

Ta nakonec rezignovala po upozornění médií, že se v obou diplomových pracích objevují opsané pasáže. Malá opustila kabinet minulý týden v pondělí pár dní potom, co ji do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman.

"Jsou věci, které ustát nelze. Například být ve stejné kategorii jako Malá," reagoval na Krčálův problém předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

Na Krčála přitom ČSSD ve vládě hodně spoléhala, ve vedení ministerstva však bývalý náměstek ministryně Michaely Marksové nevydržel ani měsíc. Původně měl v plánu ještě během léta připravit a na podzim prosadit zvýšení rodičovského příspěvku z 220 na 300 tisíc korun. Tento plán bude muset vláda nejspíše odložit.

Krčál chtěl na ministerstvu řešit i problém "obchodníků s chudobou", kteří vydělávají na dávkách na sociální bydlení. Podle něj má Česko nejprve vybudovat vlastní sociální byty a pak teprve do těchto dávek zasahovat.

Po Krčálově předchůdkyni Jaroslavě Němcové (ANO) zbylo na ministerstvu hned několik trestních oznámení, která míří na Marksovou a její tým. Krčál uvedl, že oznámení stahovat nebude a počká na výsledky vyšetřování.

Nyní bývalý ministr si s sebou přivedl jednak bývalého šéfa protikorupční policie Tomáše Martince a také Miloslava Čermáka, který čelí obvinění v dotační kauze ROP Severozápad. Později Krčál upřesnil, že Čermák bude na ministerstvu pouze dočasně.

Krčál odešel s důstojností a včas

Rozhodnutí Krčála odejít z čela ministerstva práce a sociálních věcí ocenil předseda komunistů Vojtěch Filip i šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Místopředseda ČSSD Martin Netolický řekl, že Krčál situaci vyřešil do 24 hodin od chvíle, kdy se objevilo první podezření z plagiátorství. Je to podle něj znak toho, že Krčál se snaží zlepšit politickou kulturu v ČR. Předseda SPD Tomio Okamura má Krčálův odchod za neuvěřitelnou blamáž práce premiéra Andreje Babiše (ANO), není podle něj schopen sestavit odborný kabinet.

Podle premiéra byla Krčálova rezignace jediným možným řešením. To, že jej zastoupí Jana Maláčová, kvitoval. "Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus," uvedl Babiš.

"Jsou lidé, kteří odstupují ze svých funkcí při pouhém podezření a jsou lidé, kteří neustále tvrdí, že všechno je kampaň a že to je na ně nastrčeno," konstatoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Za větší problém než personálie považuje to, že se vláda opírá o hlasy KSČM.

"Je to rozhodnutí, které je odpovědné vůči vládě i vůči sociální demokracii, aby nepoškozoval vlastní politickou stranu," uvedl Filip v České televizi. Dodal, že rozhodnutí považuje za "včasné".

Předseda SPD Okamura změnu označil za neuvěřitelnou Babišovu blamáž. "Další ministr jeho vlády po několika dnech rezignoval pro podvody a nekompetentnost. To je ta vláda odborníků, kterou sliboval Andrej Babiš? Zklamal na celé čáře, nemá odborníky, není schopen vést Českou republiku, ani domluvit složení vlády," uvedl.

Kalousek ocenil styl, se kterým se Krčál k situaci postavil. "Dlužno uznat, že Petr Krčál vystoupil důstojně. Přeji mu hodně štěstí a úspěchů v dalším životě," komentoval Krčálův odchod na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že Krčálovo odstoupení dokazuje personální vyprázdněnost vlády i neschopnost Babiše a ČSSD dosadit do čela důležitých resortů kompetentní osoby.

Politici na sociálních sítích po oznámení Krčálova odchodu z čela ministerstva současně ironicky spekulují o vhodnosti vysokoškolského studia pro vykonávání této funkce. "Ukazuje se, že v této vládě mají ministři bez vysoké školy evidentně výhodu," poznamenal na sociálních sítích předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

"Nejjednodušší by bylo absolventy vysokých škol do vlády vůbec nepouštět. Na plnění příkazů Andreje Babiše stejně žádné vzdělání potřeba není a ušetřili bychom si blamáž s opisováním," uvedl kandidát do Senátu a neúspěšný uchazeč o funkci prezidenta Marek Hilšer.

Prezident Miloš Zeman bude s premiérem mluvit o situaci v čele ministerstva práce a sociálních věcí v sobotu v Lánech po jednání expertního týmu hlavy státu, uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

 

Právě se děje

Další zprávy