Vláda navrhla do čela ÚOHS poslance Rafaje

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
29. 6. 2009 17:05
Šéfa antimonopolního úřadu jmenuje prezident

Praha - Vláda v pondělí řekla, koho si představuje v čele antimonopolního úřadu. Klíčovou instituci, která dohlíží nad etikou a chováním firem, by měl vést poslanec sociální demokracie Petr Rafaj.

Nového předsedu na návrh vlády jmenuje prezident. Konkrétní datum ještě Václav Klaus nemá.

Antimonopolní úřad je bez předsedy od 8. června, kdy na funkci rezignoval Martin Pecina. Ten se stal ministrem vnitra v kabinetu Jana Fischera.

"Na stranickou příslušnost bude muset (Rafaj) rezignovat," řekl po jednání vlády premiér Fischer.

Kdo je Petr Rafaj

Rafaj se narodil 23. června 1961. Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě. Poté pracoval jako stavbyvedoucí v podniku Silnice Ostrava, pak jako ekonomický ředitel firmy JEWA Export-Import. V roce 2002 byl poprvé zvolen poslancem, svůj mandát obhájil i ve volbách v roce 2006. Je členem rozpočtového výboru a místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD. V letech 1998 až 2002 byl místostarostou města Frýdek-Místek, na tamní radnici působí jako zastupitel dodnes. V letech 2000 až 2002 byl také zastupitelem Moravskoslezského kraje. Členem ČSSD je od roku 1997. Je ženatý, má dvě dcery.

Rafaj je rovněž členem dozorčí rady Letiště Praha a podniká. V minulosti působil i jako předseda dozorčí rady státního podniku Povodí Odry. Je členem rozpočtového výboru a místopředsedou poslaneckého klubu ČSSD. Tyto aktivity ale bude muset se jmenováním do funkce opustit.

Na otázku Aktuálně.cz, kdy tak učiní, poslanec zatím neodpověděl.

Rafaj kandidoval do sněmovny v Moravskoslezském kraji, poslancem je druhé funkční období.

Na Rafajovi se dohodla ČSSD s ODS

Doporučení Rafaje do čela antimonopolního úřadu předcházela dohoda mezi šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem.

"Ve vynucených případech, jako je tento, když někdo odchází z čela nějakého úřadu, tak probíhají konzultace," řekl dnes novinářům Paroubek.

"Pokud si to situace vynutí, tak budeme v konzultacích pokračovat," uvedl Paroubek. Neznamená to podle něj ale, že by mezi ČSSD a ODS existovala velká koalice. "Tu vylučuji. Předpokládám, že výsledek voleb bude takový, aby umožnil nějaké jiné řešení nežli například koalici s ODS nebo dokonce koalici s komunisty," uzavřel šéf opoziční sociální demokracie. Velkou koalici vyloučil naposledy o víkendu i Topolánek

 

Právě se děje

Další zprávy