Ve Vídni zemřel europoslanec Jiří Havel, ČSSD truchlí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
8. 7. 2012 17:52
Dlouholetý politik a bloger Aktuálně.cz podlehl těžké nemoci
Jiří Havel při online rozhovoru
Jiří Havel při online rozhovoru | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Vídeň - Po dlouhé nemoci zemřel v neděli ráno ve Vídni europoslanec Jiří Havel z ČSSD.

ČTK to oznámil jeho tchán Rudolf Mihola.

"Jirka (Havel) zemřel po dlouhé nemoci v akademické nemocnici ve Vídni. Byl to nesmírně cenný člověk," řekl agentuře mluvčí sociálnědemokratické frakce Evropského parlamentu Stijn Croes.

Poslední blogy Jiřího Havla na Aktuálně.cz

Jiří Havel

Narodil se 20. srpna 1957 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, kde v letech 1982 až 1991 působil jako odborný asistent a pedagog. Později vyučoval ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde také v roce 1997 získal titul docenta ekonomie.

V 80. letech byl členem komunistické strany. Po změně režimu se podílel na vzniku strany Nezávislá levice. V roce 1997 vstoupil do ČSSD. Od roku 1998 byl Havel poradcem sociálnědemokratického ministra financí Pavla Mertlíka. Od září 1999 do března 2000 byl prvním místopředsedou výkonného výboru Fondu národního majetku, poté do dubna 2001 fond vedl.

V lednu 2006 byl Havel jmenován místopředsedou vlády pro ekonomiku po odstoupivším Martinu Jahnovi. Členem kabinetu Jiřího Paroubka byl Havel až do konce funkčního období vlády v září téhož roku.

V prosinci 2008 byl Havel zvolen lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu, jehož členem byl od července 2009. Byl členem rozpočtového výboru EP.

V Evropském parlamentu by měl Havla nahradit Vojtěch Mynář, předseda sociálnědemokratického klubu v ostravském zastupitelstvu, řekl ČTK mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Havlovo úmrtí je velká ztráta pro celou tuzemskou levici. "Byl to nesmírně vzdělaný, poctivý a slušný člověk. Podílel se dlouhá léta zásadním způsobem na programové práci v sociální demokracii, patřil k autorům našeho ekonomického programu," uvedl mimo jiné. Podobně se vyjádřila i řada dalších sociálních demokratů a v tiskové zprávě i ČSSD jako strana.

"Zemřel výjimečný člověk a velký Evropan. Vzdělaný a laskavý kolega, jeden z největších ekonomů České republiky," prohlásil vedoucí delegace ČSSD v Evropském parlamentu Richard Falbr. Podle místopředsedy sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka byl Jiří Havel jeden z těch, který pomáhal formulovat evropskou politiku jako pilíř programu sociální demokracie. "Cítím to (jeho úmrtí) jako velkou ztrátu a možná i jako závazek vůči němu," řekl Zaorálek v České televizi.

Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) byl Havel výrazně proevropský. "Člověk, který si ještě rozmyslel, co řekl. Bude tam chybět (v EP). Rád bych rodině i straně sociálnědemokratické vyslovil soustrast, protože je to opravdu těžká ztráta," řekl v ČT.

Politik ČSSD Mynář, který má Havla v europarlamentu nahradit, byl v minulém volebním období náměstkem ostravského primátora, měl na starosti dopravu a komunální hospodářství. "Jsem první náhradník, to je pravda. Musíme se poradit co dál, je však třeba říct, že přestože Moravskoslezský kraj dopadl v eurovolbách dobře, neměli jsme (ČSSD) tam nikoho, takže taková věc se neodmítá," řekl Mynář.

 

Právě se děje

Další zprávy