V krajích se neplatí poplatky. ČSSD chce jít ještě dál

Kateřina Eliášová
1. 2. 2009 13:45
Výhra ČSSD v krajských volbách nese jejich voličům první plody
Foto: Ludvík Hradilek

Ve všech krajských zdravotnických zařízeních ode dneška nemusí lidé platit regulační zdravotnické poplatky. Jak slíbila ČSSD, zaplatí je za ně kraje.

Socialisté jdou ještě dál. V Poslanecké sněmovně teď bojují o plošné zrušení všech poplatků, zavedených Julínkovým ministerstvem zdravotnictví.

Loni v říjnu se jim to podařilo, sněmovna hlasy KSČM, ČSSD a některých rebelujících poslanců zrušení poplatků prosadila.

O korekci se teď pokusil Senát. Zákonodárci horní komory Parlamentu prosadili určité ústupky poslancům, kteří mají dlouhodobě s poplatky problém.

Hlasovat by se o tomto návrhu mělo už na nadcházející schůzi, která začíná v úterý.

"Pokusíme se zajistit si 101 hlasů na přehlasování toho senátního návrhu, abychom prosadili zrušení poplatků plošně," řekl dnes šéf ČSSD Jiří Paroubek v televizi Prima.

V úterý večer se nadto chce Paroubek sejít se všemi hejtmany a o rušení poplatků v krajských zařízeních ještě debatovat. Kraje totiž nemají jednotný postup, jak poplatky rušit.

Například Moravskoslezský kraj zrušil jen třicetikorunové poplatky a nadále bude vybírat 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za návštěvu pohotovosti.

Ve Zlínském kraji budou všichni lidé nadále platit za pohotovost a lékárny se mohou samy rozhodnout, zda budou od klientů vybírat 30 korun za položku na receptu.

V nemocnicích Plzeňského kraje budou pacienti poplatky dál platit. Vzápětí ale mohou podepsat žádost o jejich vrácení. Kraj bude tyto žádosti shromažďovat a evidovat a peníze poté lidem pošle na bankovní účet či složenkou.

 

Právě se děje

Další zprávy