V evropských volbách vše vyluxují ODS a ČSSD

Petr Holub
1. 6. 2009 20:06
Vyplývá to z průzkumů, které byly dosud před volbami zveřejněny
V posledních volbách na podzim dominolvali socialisté. Nyní to bude těsné, naznačují průzkumy.
V posledních volbách na podzim dominolvali socialisté. Nyní to bude těsné, naznačují průzkumy. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS je favoritem, na záda jí však dýchá ČSSD. Obě strany by měly dostat ve volbách do Evropského parlamentu okolo třiceti procent.

„Zdá se, že pád Topolánkovy vlády zpevnil jádro voličů občanské demokracie," vykládá dobré vyhlídky ODS ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Sociální demokraté jsou sice víc populární, ovšem jejich příznivci se o evropské volby tolik nezajímají.

Pokud předpovědi vyjdou, získají velké strany až 17 z 22 evropských křesel, které na Česko připadají.

Průzkumy ukazují, že vítězství ODS nad ČSSD či naopak bude těsné. Vítěz získá o jedno nebo dvě křesla víc než poražený.

Úspěch malých - před pěti lety

Předpovědi společností STEM, SC&C a CVVM naopak berou naději malým stranám.

Pokud KSČM nepřekvapí jako ve volbách před pěti lety, bude se muset spokojit se třemi křesly, lidovci se dvěma. Strany, které voliči neznají z české sněmovny, mají minimální šance.

Před pěti lety se do bruselského parlamentu prosadili tři kandidáti Sdružení nezávislých (SNK-ED) a dva lidé z hnutí Nezávislých.

Tyto dvě strany řízení Josefem Zieleniecem resp. Vladimírem Železným dostaly dohromady skoro 20 procent hlasů, dalších deset procent spadlo pod stůl, když tehdy vládní Unie svobody se musela spokojit s 1,7 procenta, těsně nad hranicí tří procent tehdy byla Strana zelených.

Dnes průzkumy předpovídají menším stranám dohromady jen dvacet procent. Žádná z nich se přitom nepřiblížila k hranici pěti procent potřebných pro vstup do Evropského parlamentu.

V roce 2004 měli Nezávislí i SNK-ED předvolební preference přes pět procent a lidé tak získali jistotu, že jejich hlasy nepropadnou, pokud budou volit Zieleneicovu či Železného formaci.

Na tři části

Důvodem letošního propadu preferencí menších stran může být, že pozici strany Nezávislí dnes převzaly tři subjekty: Suverenita, Libertas.cz a nová verze Nezávislých.

Stejné to je u SNK-ED. Dosavadní sdružení existuje i nadále, stejnou nabídku ale předkládají ještě Evropská demokratická strana a sdružení Starostové a nezávislí.

Bursíkova Strana Zelených má v průzkumech lepší pozici než Unie svobody před pěti lety.STEM a SC&C ji sice poslaly pod pětiprocentní hranici, podle CVVM ji ale může překročit.

Ovšem také pro zelené může být osudná roztříštěnost. Když voliči prostudují volební lístky, tak mohou ztratit orientaci podobně jako u „nezávislých" a „evropských" stran.

Vedle parlamentní Strany zelených usiluje o přízeň voličů ještě Demokratická strana zelených, kterou založila poslankyně Olga Zubová, a také strana Zelení, za kterou kandiduje například bývalý senátor Martin Mejstřík.

Z exkluzivního průzkumu agentury STEM pro ČT, kterého se zúčastnilo 1050 respondentů vyplynulo, že v porovnání s minulým týdnem nejvíc oslabila ČSSD, kterou by volilo 18 procent respondentů. ODS si udržela přízeň voličů, podle průzkumů by získala 22 procent. Mírně si polepšili komunisté, které by volilo 11,6 procent respondentů, KDU-ČSL se pohybuje těsně nad pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk mandátu.

 

Právě se děje

Další zprávy