Učitelé si přijedou pro své peníze do sněmovny

dom, čtk
7. 12. 2009 17:45
Jednání o rozpočtu se blíží, každý chce od poslanců své peníze
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Učitelé a jejich odbory jsou další lobby, která přímo bude přímo ve sněmovně tlačit poslance k tomu, aby jí v rozpočtu na příští rok přidali peníze. 

Učitelský odborový předák František Dobšík oznámil, že do sněmovny dorazí stovky učitelů z celé republiky. Odbory podle ČTK plánují, že učitelé budou sedět přímo na galerii v sále, a protože je tam jenom sto míst, budou se střídat.

Už před týdnem, kdy se rozpočet projednával ve druhém čtení, se u sněmovny sešli zemědělci, ve středu, kdy se o rozpočtu hlasuje, chystají demonstraci policisté. Tam je ohlášena několikatisícová účast.

Učitelům jde zejména o 3,1 miliardy na platy, které v pozměňovacích návrzích prosazuje bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka. Poobobě budou veřejně podporovat návrh komunisty Milana Bičíka, který navrhl přidat v rozpočtu 200 miliónů na školní pomůcky.

Částka, kterou přidává v rozpočtu učitelům Bohuslav Sobotka, pomůže podle odborářů k tomu, aby se učitelaké platy napřesrok udržely na letošní úrovni. "Máme domluvené schůzky s poslanci," uvedl Dobšík pro ČTK. 

Sobotka chce v rozpočtu získat peníze pro učitele například tím, že naopak ubere 1,5 miliardy připravených pro dálnice, 800 miliónů na odškodnění obětí trestných činů anebo 400 miliónů z rozpočtu ministerstva obrany.   

Rozpočet na platy v regionálním školství má podle posledních návrhů v příštím roce dosáhnout 53,6 miliard korun, což by ve srovnání s letošním rokem představovalo snížení o 2,4 miliardy korun.

Podle náměstka ministryně školství Jindřicha Kitzbergera by se tak průměrný měsíční plat měl snížit o 800 až 900 korun na přibližně 21 000 korun. Vzhledem k letošnímu navýšení platů v průměru o 6,7 procenta by tak prý mohl být stále vyšší až o tři procenta v porovnání s loňským rokem, v průměru tedy o 300 až 500 korun.

Školské odbory však odhadují snížení platů až o 1200 korun měsíčně, a to kvůli omezení nenárokových složek platu.


   

 

Právě se děje

Další zprávy