Topolánek se ztrácí, Bém je vidět víc

Pavel Baroch
14. 2. 2006 0:01
Praha - Čtyři měsíce před volbami jako by předseda ODS Mirek Topolánek zmizel. Není vidět v televizi ani v novinách. Uvnitř: GRAFIKA

"Všiml jsem si téhož," potvrdil politolog Pavel Šaradín a jeho kolega Ondřej Císař se vyjádřil podobně. "Je pravda, že se docela stáhnul," řekl.

Topolánkovi straničtí kolegové jsou přitom na očích mnohem častěji. Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém se například ukázal na obrazovce při otevírání českého olympijského domu v Turíně, nebo se zapojil do sporu o zákon o registrovaném partnerství, když podobně jako premiér Jiří Paroubek (ČSSD) napsal dopis prezidentovi Václavu Klausovi, aby předlohu podpořil.

Předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý se pravidelně objevuje v médiích, když představuje daňovou politiku ODS. A středočeský hejtman Petr Bendl je vidět díky svému boji s ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

V dubnu 2005 zaznamenala média strmý nárůst článků o Paroubkovi, protože usedl do křesla premiéra. V listopadu po kongresu ODS vzrostl v médiích zájem o Topolánka.
V dubnu 2005 zaznamenala média strmý nárůst článků o Paroubkovi, protože usedl do křesla premiéra. V listopadu po kongresu ODS vzrostl v médiích zájem o Topolánka. | Foto: Aktuálně.cz

Ale co dělá Topolánek? Jaký je jeho názor na registrované partnerství nebo karikatury proroka Mohameda?

"Stínový předseda vlády za ODS v duchu rčení, které v poslední době dominuje jeho politické taktice, že mluviti stříbro, mlčeti zlato, pro jistotu neříká vůbec nic," napsal europoslanec Josef Zieleniec v komentáři pro MF Dnes o reakcích českých politiků na muslimské útoky proti zastupitelským úřadům západních zemí kvůli otištění karikatury Mohameda.

Předseda Topolánek odmítá, že by zmizel. "Topolánek je tady a pracuje," prohlásil důrazně.

Do voleb je daleko

Politolog Pavel Šaradín si současnou Topolánkovu "neviditelnost" nedokáže jednoznačně vysvětlit. Jedním důvodem podle něj může být to, že předseda ODS čerpá novou energii a zamýšlí se nad novou taktikou, jak se dostat z Paroubkova stínu.

Průzkum důvěry lidí v politiky.
Průzkum důvěry lidí v politiky. | Foto: Aktuálně.cz

"Topolánek byl vždy ten druhý, který teprve reagoval na Paroubka," řekl Šaradín. "Druhým důvodem může být to, že Topolánek nepovažuje za důležité, aby byl v médiích vidět."

Politolog Ondřej Císař uvedl, že se Topolánek může připravovat na útok, který teprve přijde.

Šaradín i Císař shodně tvrdí, že do voleb ještě zbývá dost času, takže fakt, že Topolánek není příliš na očích, nemusí vůbec nic znamenat. "Je teprve únor," podotknul Císař.

Topolánek je náš lídr

Podle vysoce postavených politiků ODS jde jen o náhodu, že je Topolánek vidět méně než někteří straničtí kolegové.

"Je to podle mého názoru jen shoda okolností. Topolánek zůstává předsedou strany i hlavním volebním lídrem," řekl předseda senátu Přemysl Sobotka.

Infobox

TOPOLÁNKŮV VZESTUP:

 

  • 1994: vstup do ODS
  • 1996 - 2004: senátor za volební obvod Ostrava-Město
  • 1998 - 2002: předseda senátorského klubu ODS
  • 2000 - 2002: ministr průmyslu ve stínové vládě ODS
  • 2002 - 2004: místopředseda Senátu
  • 2002: předseda ODS
  • 2003: předseda stínové vlády ODS
  • 2004: obhajoba funkce předsedy ODS

Podobně se vyjádřil i hlavní volební manažer ODS Jiří Šneberger. "Rozhodně neplánujeme, že někoho schováme a někoho vystrčíme," poznamenal Šneberger. Dodal, že v neděli by měl být Topolánek jedním z hostů pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

"Bendl nebo Bém jsou ve viditelných funkcích. I kdyby teď zrovna byli vidět víc než Topolánek, nic bych za tím nehledal," řekl hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann a na adresu pražského primátora Pavla Béma uvedl, že v Polsku se také prezidentem stal bývalý starosta Varšavy Lech Kaczyński.

Deník Právo před časem napsal, že právě Bém by se mohl stát budoucím premiérem, pokud by ODS vytvořila po volbách velkou koalici s ČSSD. Tento scénář údajně vznikl ve vlivné pražské organizaci občanských demokratů.

Bém to ovšem odmítl. "Já bych do toho nešel," řekl Právu Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy