Topolánek nechce schvalovat smlouvu EU v referendu

čtk
18. 7. 2007 18:28
Je to nepraktické a není právní důvod, řekl
Mirek Topolánek a Angela Merkelová.
Mirek Topolánek a Angela Merkelová. | Foto: ČTK/AP

Praha  - Schvalovat novou reformní smlouvu Evropské unie v referendu by podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) bylo nepraktické a posunulo by to ČR mimo hlavní proud v unii. K ratifikaci smlouvy ve všelidovém hlasování podle něj nejsou ani právní důvody. Topolánek to dnes řekl v Senátu, kde vysvětloval postup vlády při vyjednáváních o nové unijní smlouvě.

Topolánek zdůraznil, že připravovaná reforma institucí EU nevytváří od základu nový právní rámec unie, ale pouze upravuje existující smlouvu z Nice. "Celá řada zemí přistoupila k podobě prosté novelizace mimo jiné právě proto, že nechtějí dělat referendum," řekl premiér. Ratifikace původního návrhu euroústavy ztroskotala právě kvůli odmítnutí ve všelidovém hlasování ve Francii a Holandsku.

Česká republika podle Topolánka schválila unijní pravidla vycházející ze smlouvy z Nice již v referendu o přistoupení k Evropské unii. "Domnívám se, že nedochází k takové změně smluvního charakteru toho rámce, která by vynucovala referendum," řekl.

Zdůraznil ale, že jde o jeho soukromý názor, a pokud se parlament rozhodne pro vypsání referenda, nebude se proti němu stavět. "Bude to ale nepraktické a budeme se tím vymezovat z hlavního proudu Evropské unie, který mimo jiné právě kvůli hladké ratifikaci v průběhu roku 2008 toto referendum dělat nemíní," dodal.

Dohodu na mandátu pro jednání o nové reformní smlouvě přinesl po dramatickém průběhu červnový summit Evropské unie v Bruselu. Podle dosažené dohody se předpokládá, že se ve druhé polovině roku pod taktovkou nadcházejícího portugalského předsednictví uskuteční mezivládní konference. Z ní má vzejít konkrétní dohoda o reformě institucí unie rozšířené na nynějších 27 členů.

Nová smlouva má podle německé kancléřky Angely Merkelová vstoupit v platnost nejpozději na jaře 2009 po ratifikaci v členských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy